Krampetrekninger etter OM

Etter å ha fordøyd Oslo Maraton i noen dager, lurer jeg på hvorfor krampeproblemene inntraff. Hva gjorde jeg galt, og hva kunne jeg gjort bedre?

På forhånd sa jeg at jeg ikke hadde nok lange asfaltturer på rundt 3 mil. Kanskje svaret er så enkelt. Men jeg har tross alt løpt en del lange turer de siste månedene, for det meste på grus og i terrenget, selv om en av de siste, og den lengste, var mye på asfalt. Jeg trener ikke noe styrke for beina, kanskje jeg burde gjøre det for bedre å tåle en slik påkjenning som 42 kilometer på asfalt jo er.

Jeg fikk kramper og måtte stoppe og tøye også i min andre maraton i Rotterdam, men da var det tropevarme. I mine tre andre maratonløp, i Oslo, Frankfurt og Amsterdam, har jeg ikke hatt direkte krampeproblemer, men med unntak av i Frankfurt, var det nok ikke mye om å gjøre.


Men nå hadde jeg tatt mine forhåndsregler og fylt opp alle lagre, nettopp for å unngå kramper. Som bildet viser, gikk det både i magnesiumtilskudd, mandler, marsjipan og peanøtter. I tillegg hadde jeg for første gang kjøpt Ringer drink, denne saltdrikken som bl.a. Thomas Alsgård har brukt mye og skryter av.


Jeg ser at bloggkollega Rolf Bakken også brukte Ringer og tilskriver den noe av æren for sitt gode løp, helt uten kramper eller stive legger. Men for meg funket det altså ikke.

Tar gjerne i mot synspunkter på dette med krampe - hvilke erfaringer andre har gjort og gode råd både med hensyn til trening og kosthold. For neste gang vil jeg nødig at persen skal ryke på krampetrekninger...Oppsummering                                                             

Tid:  3.00,37

Plassering NM klasse M45-49: Nr 5
Plassering klasse M45-49:  Nr 8 av 134
Plassering totalt: Nr 91 av 1711


(Bilde: Ved vending på Karl Johansgate, Marathon-Photos)


Punkt           Totaltid    min/km     km/t      Splittid       min/km     km/t


4,3 km         0:17:10      4:00        15.04       0:17:10     4:00      15.04
9,8 km         0:41:08      4:10        14.44       0:23:59     4:17      14.02
13,8 km       0:58:46      4:16        14.09       0:17:38     4:32      13.27
21,097 km   1:28:51      4:13        14.25       0:30:05     4:08      14.55
25,4 km       1:45:46      4:10        14.41       0:16:55     3:57      15.25
31 km          2:10:10      4:12        14.29       0:24:25     4:22      13.77
34,9 km       2:28:06      4:15        14.14       0:17:57     4:36      13.04
42 km          3:00:37      4:17        14.02       0:32:31     4:28      13.47

Statistikk, resultater og oppsummering på kondis.no.

10 kommentarer:

 1. Frode, du skriver "I tillegg hadde jeg for første gang kjøpt Ringer drink". Regel nr 1. aldri test ut nye ting før løp :-) Hilsen dansk skotte

  SvarSlett
 2. Har løpt 15 maraton, og gjort nesten like forberedelser til samtlige løp. Dagsformen, helsen og grunnlaget har variert noe. De fleste uten kramper, men bortsett fra det første maraton så var det 3 maraton ca midtveis som gav meg krampe i leggene, og som selvfølgelig ødela tiden.

  Jeg har funnet ut at det eneste i tillegg til normalt kosthold og væsketilførsel og uten alkohol i dagene før som duger er å herdes på asfalt, både langt og fort. Flatt asfalt løping er så monotont og like gjentagende bevegelser at en ikke kan trene på slikt i skogen eller kuperte grusveier.

  Ekstra kosttilskudd og all verdens mirakel drikker tror jeg ingenting på. Kroppen har det du trenger og skiller ikke ut nok av de rette mineraler så lenge du er frisk og spiser normalt.

  Ringer kan du forøvrig lage selv. Kok opp 1 liter vann og tilsett 8 gram salt.

  SvarSlett
 3. Hei Kim!
  Du har rett i det, men jeg drakk Ringer drink kun i dagene forut for løpet og litt før selve løpet. Hadde dessverre ikke noe support underveis eller egne flasker, så det gikk i kjent sportsdrikk og vann underveis, i tillegg til en slurk cola på siste drikkestasjonen...

  Har du selv noen maraton- eller andre løp i kikkerten?

  SvarSlett
 4. Takk for innlegget, Trond Inge. Hvis det er så lett å lage Ringer drink, så må det være verdens desidert dyreste saltvann!!

  Mitt problem er at jeg svetter veldig mye og følgelig mister mer salter og andre ting enn andre, og kanskje derfor er mer sårbar? Bare en teori..

  Men du har nok rett i at det viktigste er lange treningsturer på asfalt, så Morten sitt forslag om langturer fra Gamlebyen t/r Lysaker stiller jeg gjerne på utover høsten :-)

  SvarSlett
 5. Hei! Slik jeg har forstått Ringer drikken så inneholder ikke denne ingredienser som gjør at man skal være engstelig for å teste ut. Hva som skjer på siste mila i en maraton vil uansett bare testes der. Noen eksperter mener du ikke trenger å løpe veldig langt på langturene, bare 17 miles (27km). Jeg har vært nærmest å få ut potensialet når jeg har hatt mange turer i 4:30-fart på 20 til 30 km på asfalt. I England løp jeg langturene mine på grus (32 - 34km), og det ble bare 1:22 på annen halvdel av London maraton. Jeg ble i superform på
  kort distanse, men burde holdt litt bedre. Det eneste jeg virkelig kan sette fingern på er mangel på asfalt på langturene. Kramper/krampetendenser har jeg kun hatt ved for hard åpning og da bare etter gruslangturene. Først og fremst er det lår som rammes. Leggene må jeg krympe i løpet av de siste dagene før, eller tidligere avhengig av hvor mye compartment syndrom jeg har. Men der har jeg metoder som funker hver gang (elevasjon, kompresjon, nedkjøling og strøm). Så spesifikk trening er det eneste som alle suksessfulle oppskrifter har til felles....

  SvarSlett
 6. Enig i det som er sagt her om at nye ting må testes ut på trening og ikke i konkurranser. Jeg syndet mot det selv og prøvde Ringer for første gang i Romerike 6-timers, og det var ingen suksess. Fikk ikke kramper, men jeg fikk ikke ned tilstrekklig med drikke. Det samme gjentok seg i andre forsøk i UltraBirken. Blanding i cola i Oslo gjorde at jeg greide å få ned tilstrekkelig mengde (ca. 1 l). Må i tillegg nevne at jeg ikke har trent på asfalt overhodet i år, bare noen få konkurranser. Ble derfor positivt overrasket over hvordan legger og lår taklet underlaget i Oslo. Jeg har forresten helt glemt å nevne at jeg i år (som det eneste suplementet til vanlig, sunt kosthold) har tatt en kapsel med magnesium daglig. Kan kanskje være en medvirkende årsak til at leggene mine har vært fine i hele år?

  SvarSlett
 7. Takk for interessante innspill fra Morten og Rolf om Ringer, kramper, leggkrymping (!) og annet snadder. Ringer består vel av litt mer enn salt, Trond-Inge, bl.a. magnesium. Magnesium hadde jeg altså inntatt også i form av Floradix i flytende form. Men neste gang skal jeg alliere meg med eget støtteapparat eller utplasserte spesialflasker. Og flere langturer på asfalt. Da skal jeg stå hele distansen.
  :-)

  SvarSlett
 8. Er klar over at Ringer er tilsatt flere mineraler, fordi når en først skal drikke det så er det greit å være på den sikre siden. Men gjennom normalt kosthold har vi de mineralene vi trenger i kroppen allerede og du klarer ikke å svette de ut i løpet av 3 timer. Men det er viktig med nok drikke, før, under og etter konkurranser og trening.

  Hvis det er magnesium du er ute etter er det bedre å drikke Farris, men den har bare halvparten så mye salt som Ringer. Men så skal du jo blande ut Ringer og da er du ved Farrisen.

  Ringer Drink:
  Natrium: 750 mg/L
  Kalium: 40 mg/L
  Kalsium: 20 mg/L
  Magnesium: 6 mg/L

  Farris:
  Natrium: 400 mg/L
  Kalium: 15 mg/L
  Kalsium: 26 mg/L
  Magnesium: 30 mg/L

  SvarSlett
 9. Interessant sammenligning, Trond-Inge. Nå sparte du meg for masse penger. Neste gang går det i Farris! :-)

  SvarSlett