Full fart i Follotrimmen

Plutselig kom sommeren. I hvertfall var det sommertemperatur så det rakk i dagens Follotrim fra Hebekk. Termometeret viste hele 45 grader i sola på terassen hjemme kl 17 ! Og varmt var det på de 7,4 kilometrene gjennom deler av Nøstvedtmarka.

Jeg var ute i god tid denne gangen, og rakk en hyggelig prat med Petter og Lill (som vant K50-54 og ble nr 2 totalt i dameklassen),

Jan Billy (som løp på hjemmebane med egen fan-club),

Jorunn (som bare skulle gå gjennom løypen denne gangen for å lade opp til Gøteborgsvarvet) - og 4,5 km oppvarming med Svein H og Steinar (bildet nedenfor).

Oppdaget litt sent at det plutselig kun var noen minutter igjen til start. Hjelp! Jeg som skulle skifte til lette konkurransesko.. Nå ble det i stedet noen hurtige drag tilbake til bilen for få på meg OI-singlet'en med startnummeret. Men det planlagte skobytte rakk jeg ikke. Så da var det bare å løpe med de noe tyngre NIKE Skylon. Jeg kan vel likevel ikke klage på skotøyet, all den tid løpets suverene vinner, Håvard Solberg, løp med identiske sko. Likheten mellom meg og Håvard stopper nok der, er jeg redd..

På startstreken ble det et overraskende og veldig hyggelig gjensyn med Dag Jacobsen (bildet), som gjorde konkurranse-come-back etter 6 år. Hans forrige konkurranse var faktisk samme løp i 2004 (rettet), da den helt ukjente Håvard Solberg for første gang dukket opp som troll av eske og knuste konkurrentene så ettertrykkelig at vi lurte på om det kunne være riktig. Men det var det. I de påfølgende konkurranser ble løyperekordene smadret av den tidligere fotballspilleren som kun løp 3-4 ganger i uken.


Nå var han der plutselig igjen, like lett i steget, og lekte med konkurrentene på ny. Det så i hvertfall unektelig sånn ut der han formelig spurtet forbi oss allerede etter en drøy kilometer. Han startet i puljen bak oss og hadde allerede tatt oss igjen med ett minutt! Svein, som ikke har sett Solberg løpe før, trodde det var en som tullet med oss med å spurte forbi for moro skyld. Men denne karen stoppet ikke opp, han bare fortsatte, forsvant inn i skogen foran oss og ble borte..

Løypen er fin, men starten er fæl - rett opp brattbakkene fra Hebekk skole til Dagbo. Tiden på den første kilometeren på ca 4,15 sier det meste. Jeg følte til og med at jeg åpnet litt tøffere enn jeg pleide i bakkene. Likevel lå jeg bak kvartetten Dag J, Steinar, Svein H og Eivind Meen fra Rustad. Carl Fredrik stilte som følgesykkel og filmet oss opp første bakken. Artig innslag. Til neste løp er du forhåpentligvis skadefri og på starstreken igjen, CF!

Like etter starten i vår pulje. Jan Billy har tatt teten foran Harald, meg, Svein, Eivind og Tom.

På det flate asfaltstrekket som fulgte etter Dagbo, ble først Steinar, deretter Svein passert. Mens Steinar ble borte, hang Svein seg på og i løypens eneste gjørmeparti smatt han plutselig forbi meg igjen, da jeg pyset og prøvde å unngå gjørmen.

Etter ca 2 km hadde jeg kjempet meg opp i ryggen på Dag J, som plutselig fikk nok av sitt eget tempo og slakket av på farten. Nå hadde jeg på ny fått luke til Svein, og denne gangen lot jeg han ikke komme opp igjen. Neste duell var med Eivind Meen, som viste seg å være en sterk langrennsløper fra Rustad med 2,54 fra Birken for et par år siden. På grusen på Kongeveien innover mot Nøstvedt merket jeg at også han slapp. 4 km ble passert på ca 15 blank til inspirerende tilrop fra Hagen junior, som nå kom syklende mot oss.

Ned til "vending" ved gården prøvde jeg å følge Harald sin uttalte taktikk med å "hvile" i den lange nedoverbakken. Var det virkelig mulig å hvile midt i løpet? Synes faktisk det funket bra, pulsen falt i hvertfall noen hakk. All energi trengs nå til den harde avslutningen i de slakke oppoverbakkene inne i skogen med tidvis litt steinete terreng. Fortsatt hadde jeg øyekontakt med Tom Agard, som ikke hadde økt nevneverdig på de siste kilometrene. Mitt bittelite håp om å kunne innhente Tom inn mot mål, forsvant med erkjennelsen av at han nå kom inn i sitt sterkeste parti, og i mitt svakeste.

Jeg løp nå ganske alene og prøvde etter beste evne å holdt bra flyt, men tempoet sank nok litt mer enn jeg hadde håpet på de siste kilometrene. Finishen på det siste asfaltstrekket var som vanlig bra og sluttiden ble noe bedre enn jeg først trodde etter målgang, da klokken min ikke stoppet. Resultatlisten viste 29,10. Jeg ble nr 2 i klassen etter Harald, en plass opp fra sist. Denne gangen slo jeg min overmann fra første Follotrim, Bård Brune, med 52 sekunder. Det ble femteplass totalt, etter Håvard (25,07), Harald (27,18), Jan Billy (28,29) og Tom (28,56) - noe jeg var strålende fornøyd med.

Løypepersen fra 2007 er 28,40, mens jeg i 2005 løp på 29,04. Da perset jeg på 10 km i Karlstad 2 1/2 uke senere på 35,25... Det er lov å drømme. Men det året løp jeg Sentrumsløpet på 36,44. I år brukte jeg 38,14.
Så det blir nok med drømmen...

10 kommentarer:

 1. Godt løpt, Frode og dere andre ! Jaså, hr. Solberg har dukket opp igjen, tilsynelatende i samme utilnærmelige utgave. Husker fortsatt godt da jeg ble passert av ham på Hebekk for en del år tilbake. Da ble jeg nr to (!) i løpet, men et hav bak Solberg. God pinse ! Drar ut på ukens andre løpetur seinere i dag. Håper kneet oppfører seg......

  SvarSlett
 2. Flott reportasje og bra løpt Frode. Det er mange gode løpere der ute, og stadig nye dukker opp i den nye joggebølgen.

  Ser på bildet at Harald løper i langbukse. Det må ha vært varmt i den temperaturen.

  SvarSlett
 3. Til orientering vant Solberg på Hebekk i 2004 ( ikke 2001, Monsen ) med tiden 25,09. Han holder med andre ord formen godt ved like. Undetegnede løp forøvrig da på 27,43. Kommer neppe tilbake i slik form igjen.....

  SvarSlett
 4. Takk for research, Vidar!
  Her er noen flere sammenligninger med 2004-løpet;

  Håvard løp 2 sek fortere nå enn for 6 år siden - temmelig jevn, med andre ord. Du var noen små sekunder foran Jan Billy i 2004, som løp på 27,48 (28,29 nå), som igjen var ett sekund foran Tom (27,49 i 2004 mot 28,56 nå). Svein S hadde 27,58 (30,35 nå) og Steinar løp også sterkt med 28,51 i 2004 (32,21 nå). Selv løp jeg på 29,38 i 2004, så jeg forbedret tiden med nesten halvminuttet i forhold til 2004 (29,38 i 2004 mot 29,10 nå :-)

  Vi kan også trekke tiden enda lenger tilbake. Jeg fikk følgende interessante mail fra Knut Reian:

  Hei Frode, jeg hadde det morro av å se på gamle løp på Hebekk, den løypa har vært helt lik i mange år. I 1997 løp jeg på 29,56 - 53 år, og hadde Gjermund (54) rett i ryggen, så det gikk unna den gang også. Det er litt terapi å se slikt når man er skadet og litt utafor. Ha en god dag, Knut R.

  Ja, det er artig med litt mimring, Knut. Jeg holder meg fortsatt foran tiden din fra 1997, så nå har jeg som mål å klare det i fire år til....

  SvarSlett
 5. Takk til deg også, Trond Inge.
  Til din langbuksekommentar: Håvard Solberg løp også med lange bukser i varmen, uten at det lot til å affisere noen av dem noe særlig.

  SvarSlett
 6. Kan sikkert være greit med lang tights mot flått i skogen. Det finnes jo tynne og lette tights også.

  SvarSlett
 7. Bra innlegg Frode og takk for en ganske tøff intervalløkt i dag med kun en dags hvile etter Hebekk. 20 x 400 metere på 73 sek snittrunder med kun 45 sek pause uten å presse, er en bra økt i den varmen og så tett etter et løp. Mitt løp på Hebekk var jeg greit fornøyd med. Var ikke pers for den satt jeg i 2008 med 26.41. Tror vel at den løypa var noe lettere for starten var litt annerledes og så mener jeg at de hadde lagt om løypa før man kom ut på kongeveien. Tror vi entret grusveien litt mer nord. Derfor tar jeg dette som et godt signal siden jeg i 2006, som var min beste sesong, løp på 27.07 dvs. kun 11 sek. fortere. Det året hadde jeg 33.35 på 10 km i Karlstad og vant klassen i Birken, så dette ser lovende ut. Til deg TROND INGE, ja jeg løper med lange bukser nettopp pga. flått! I 2008 var jeg helt satt ut etter et flåttbitt. Alle terrengløp blir heretter løpt i lange bukser. Så ingen tegn til flått den gangen jeg fikk borelia før den store røde ringen dukket opp på låret. Da hadde jeg hatt infeksjon ca tre ukers tid. Løp til og med Nordmarka skogsmaraton og Unionsmaraton (halv) med sykdom i kroppen. Dette kan være ganske alvorlig og bør ikke tas lett på. Med meg gikk det bra med en tøff 20 dagers pencilinkur selv om ses. 2008 ble ganske ødelagt. Tror at dette er mer utbredt enn vi aner. Og det er usikkert hvilken styggedom disse krapylene bærer med seg.
  Har vurdert en litt lettere utgave en den jeg løp i på Hebekk.

  Hilsen Harald R

  SvarSlett
 8. Godt løpt gutter. Det gikk ganske tungt for egen del. Langt bak persen på 27,41 fra 2005. I dag ble det 1.32.02 i Gøteborg. mvh Steinar

  SvarSlett
 9. Bra det, Steinar! Var det ikke ekstremt varmt? Jeg har fått svar på MR-bildene og de viser ingen brudd:) Dvs. at jeg mest sannsynlig er tilbake med løping om kort tid. Dreier seg nok om betennelse i muskelfester samt mulig låsning i bekkenbeinet.
  Ellers har jeg vært veldig forkjølet og tett i to uker nå, og i går tidlig våknet jeg med hodepine og litt feber. I dag er jeg litt bedre, men ikke 100 %, men satser på en rolig langtur rulleski med Rustad i ettermiddag hvis kroppen orker.

  Hilsen en litt småslapp, men svært konkurransesulten CF

  SvarSlett
 10. Steinar: Du fikk i hvertfall skalpen til Trond Inge i Varvet!

  Carl Fredrik: Godt å høre at det ikke var tretthetsbrudd og at du snart er tilbake i løpemanesjen - selv om du gjør deg utmerket som følgesyklist med filmkamera også :-)

  SvarSlett