Det vanskelige skovalget

Det nærmer seg Rotterdam Marathon. Nå er det alvor. Og da er det mange viktige avgjørelser som må tas. Ikke minst om hvilke sko jeg skal bruke på søndag.


SKO ER KULT. Her fra expo-en til Oslo Maraton i fjor, 
der jeg endte opp både med de grønne og de blå til høyre....

Skovalget er det viktigste av alle de (u)viktige valgene før et løp. Og på maraton kan det være helt avgjørende. I hvert fall føles det slik. For på en kort 5 km er det liksom ikke så farlig, selv om løpsfølelsen og lette sko selvsagt står i fokus. Men på lengre distanser som maraton blir nesten skoene enda viktigere, med andre faktorer som vekt og demping. Dette er ganske individuelt, men for min del  har jeg erfart at det er viktig å ha sko med en viss demping på maraton, da jeg ellers lett får problemer med stive bein og kramper. Samtidig ønsker jeg ikke å ha for mye demping heller, da det går ut over løpsfølelsen. Skoene må ikke føles tunge. De såkalte mengdetreningsskoene med høy såle og kraftig demping, som har vært oversolgt som de beste skoene til mosjonister i en årrekke, har jeg for lengst kuttet ut, også på trening.

Men hvor langt ned i vekt og såletykkelse tør jeg å bevege meg? Hvilke erfaringer har jeg gjort tidligere? Her er alternativene mine til Rotterdam:

A. Nike Skylon. Mine gamle favorittsko eksisterer dessverre ikke lenger. Pussig dette at skoprodusentene har en tendens til å droppe sine bestselgere etter noen år. (Skylon, Pegasus - som riktignok kom tilbake etter mange år, Puma Prompt, for å nevne noen). Jeg løp med velbrukte Skylon da jeg for første gang brøt dem magiske 3-timers grensen i Frankfurt Marathon i 2008. Da hadde jeg negativ splitt og løp raskest på de siste kilometrene. Jeg har et gammelt par fortsatt, men bruker de neppe denne gangen...


B. Nike sine nye klassikere, Lunaracer, som ikke lenger er så nye. Glimrende sko, hadde det bare ikke vært for en søm som gir meg  gnagsår! Jeg har stort sett brukt Lunaracerne til 5 km og 10 km, men testet de på den siste langturen, og igjen fikk jeg problemer med gnagsår. Så enten må jeg legge på et solid compeedplaster, eller de må droppes. Tror faktisk ikke at jeg tar sjansen, for gnagsåret som jeg har er ikke helt grodd, og jeg kan  risikere å ødelegge hele løpet pga sømmen på innsiden rett foran Nike-emblemet...C. Saucony Fastwitch, som jeg brukte med suksess da jeg perset i København i fjor. Hvorfor ikke bare gjenta suksessen? Vel, de var gode i det øpet, men jeg synes de ble veldig fort slitt og litt platte. De gir ikke samme løpsfølelsen lenger, og jeg har simpethen ikke kjøpt nye...Kanskje en tabbe?

KUL SÅLE på Fastwitch 5. Kanskje derfor det gikk så bra i Køben?D. I stedet dro jeg til Løplabbet for å kjøpe Adidas Adios i vinter, som så mange skryter av. Løplabbet hadde imidlertid ikke disse i min størrelse, så i stedet  endte jeg opp med den litt tyngre fetteren, Adidas Boston og et par Brooks, for øvrig etter kyndig og hyggelig veiledning av Sindre Buraas. Forventningene til Boston var store, og på de første øktene var jeg godt fornøyd. Testet dem både på intervaller og lengre turer og planen var å bruke de i Rotterdam, men jeg var ikke fornøyd etter generalprøven i Fredrikstadløpet. Synes da at de var litt for tunge og høye i hælen. Det kan selvsagt henge sammen med dagsformen, men likevel...


E. Adidas Adizero Tempo er imidlertid en tredje fetter, mellom de to i vekt, og en sko jeg har meget god erfaring med. Løp med de på Bislett Indoor 50k og kom meg jo da helskinnet gjennom 4 timer nesten uten kramper. Og jeg har også god erfaring fra bl.a. halvmaraton på Jessheim på vinterføre i 2010, da skovalget også stod sentralt, men da fra andre enn meg. Så lurer litt på hvorfor jeg ikke har brukt de oftere i konkurranser.

VANSKELIG VALG: Vidar Nilsen funderer over hvilke sko han skal bruke før start på Jessheim i 2010. Han brukte ingen av disse, men et tredje par som han hadde med i bagen! F. Brooks Launch satt også utrolig godt på foten. Vurderte disse, men også her ble jeg litt skuffet etter noen gangers bruk. Veldig fin til trening, men neppe den ultimate konkurranseskoen for min smale og høye lest, og litt for myke etter min smak.


G. Da gjenstår de to skokjøpene jeg gjorde på expoen i forkant av Oslo Halvmaraton; Asics DS Racer og Asics Tarther. Sistnevnte er lette og fine, men føles raskt litt ustabil med litt for dårlig demping til at jeg tør å bruke på en maraton. Er redd for at det vil gå utover beina på de siste milene.H. Asics DS Racer derimot, er jeg veldig godt fornøyd med. De sitter godt på foten, er lette og har veldig god løpsfølelse. Jeg har brukt de mye på intervaller og hurtige turer, ikke så mye på langtur, så det blir usikkerhetsmomentet.

Jeg har ikke helt bestemt meg enda, men i skrivende stund går det nok i retning av DS Racer. Nærmest følger gode, gamle Adizero Tempo. Så er det bare å håpe at det holder helt inn. Eller retteres sagt, at beina mine holder helt inn.

AND THE WINNER IS: Asics DS Racer !? - 216 g
OUTSIDER: Adidas Adizero Tempo - 256 g

Andre faremomenter
For beina har ikke alltid holdt, og det er flere farer som lurer. Størst av dem alle er muskelkramper i hamstrings og legger. Huff, dette har jeg virkelig slitt med flere ganger. I Oslo Maraton for et par år siden hadde jeg min livs dag. Innover Frognerstranden med 5 km igjen økte jeg farten. Jeg hadde stålkontroll og en fantastisk følelse, det var masse krefter igjen og jeg visste at jeg ikke ville sprekke. Men akk, hva hjalp det når krampene satte inn et par kilometer senere, ved Tjuvholmen. Derfra og inn måtte jeg stoppe 6-7 ganger for å tøye, i tillegg til at tempoet og steglengden måtte kortes drastisk for i det hele tatt å klare å løpe sånn noenlunde mellom krampestoppene. Og opp siste bakken måtte jeg gå. Dermed glapp både en solid pers og 3-tallet med noen små sekunder... Surt!

Og i min ultradebut i Romerike 6-timers i fjor, der jeg for øvrig skulle "safe" med gamle Nike Skylon, slo krampene inn etter tre timer.

Så nå knasker jeg magnesiumtabletter og håper at kramper og gnagsår holder seg unna på søndag. Og jeg har begynt å fylle opp lagrene. Ingen lavkarbo her om dagen! Men det er deilig å kunne fråtse litt, selv om jeg strengt tatt heller burde gjort det motsatte. For jeg er et par kilo unna matchvekt, og med et par dager til uten trening, med mye spising, så kan det bli en tung tur gjennom gatene i Rotterdam... Men jeg håper  det beste.

Det blir uansett spennende. Og jeg er ikke alene. President Tim Bennett har trent målbevisst i et halvt år for dette løpet, med selverklært og tøff målsetting om 2.55. Reisekompanjong Rune Solheim satser på å holde 4 blank fart hele veien, dvs 2.48. Han perset for øvrig med nettopp 2.55 samme sted i fjor. Og Fredrikstad-duellanten Rolf Bøhn er også på plass, sammen med mange andre nordmenn og enda flere nederlendere. Det blir folkefest i Rotterdam på søndag, men neppe 30 gader varmt, som det var forrige gang jeg løp i Rotterdam i 2007. Da for øvrig daværende Kondis-president Stig Vangsnes gjorde come-back og fullførte i fin stil, dog ikke helt uten dramatikk, siden løpet faktisk ble avbrutt etter 4 timer grunnet utallige heteslag og overarbeidet hjelpemannskap! Stig visste imidlertid råd og snek seg forbi sperringene og fullførte! Men det er en annen historie...

På søndag blir det ingen heteslag. Det er meldt 4 grader og vind i Rotterdam. Jeg tar med lue og hansker!

ROTTERDAM MARATHON 15.4.2007.  Det var varmerekord for april måned med 30 grader og sol. Her har jeg  fått solbrillene på og Dag Spilde som hare.


Noen som har synspunkter og tips om disse eller andre sko - og annet utsyr? 

Hva er viktigst å passe på i dagene før et maratonløp? Og på selve løpsdagen?

Det er sikkert mange som har meninger her - og enda flere som lurer på mye.

Kom gjerne dine innspill eller spørsmål i kommentarfeltet!


14 kommentarer:

 1. DS racer blir nok bra Frode. jeg har også de - men de var aldri med i min vurdering :) - For jeg er mest fornøyd med Adidas når det kommer til konkurranse! Ellers - så er et bare å vente på søndagen :)

  Vi sees til dyst om ikke lenge :)

  Tim

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi sees, Tim! Gleder meg (og gruer meg)!!
   Vi får være harer for hverandre og hjelpe hverandre frem i Rotterdam!

   Men angrer litt på at jeg aldri har gått til anskaffelse av Adios. Det får bli neste gang. Det er jo også alltid greit å ha noe å skylde på, dersom ting ikke skulle gå helt som planlagt... ;-)

   Slett
 2. Kanskje du må trene mer styrke for legger og hamstring Frode. Vi kan da en økt når du har restituert. Lykke til på søndag !
  Steinar

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Steinar! Jeg har trent litt mer styrke og core i vinter og kanskje det var derfor det gikk ganske bra på Bislett 50k ? Men jeg bør sikkert trene mer styrke og er klar for ikke bare en, men flere økter når jeg er tilbake. Lykke til selv på sprintdistansen på Sørum!

   Slett
 3. Enig. Boston er altfor tunge. Jeg har faktisk tatt boston ut av min rotasjon og gjort den om til hverdagssko fordi jeg synes den ikke var noe særlig til rolig langturer heller.

  Av de skoene du ramser opp der hadde ikke jeg vært i tvil ivertfall. Det hadde enten blitt DS Racer eller Tarther.
  Siden Tarther ligner litt på adios og den er lettest hadde jeg nok valgt den, men ser egentlig ingen grunn til å ikke velge ds racer.

  Begge skoene tror jeg er 9mm heel-to-toe så samme hæl. Ds racer har høl under skoa, det har ikke tarther.
  Tarther har en god, men litt rar demping. Jeg kan ikke bruke de på tartan foreks fordi det føles ut som jeg løper på et rart underlag. Helt merkelig å forklare. Maraton Melkevik bruker tarther tror jeg.

  Viktigste er å bruke de skoa du har mest trua på!

  Har også fastwitch5 og den hadde jeg ikke vurdert ivertfall. Den har blit tung og klumpete. Hadde du hatt fastwitch4 derimot hadde valget vært enkelt.

  Uansett skovalg - lykke til! Viktigste er å velge det paret DU stoler mest på og som DU har mest trua på!
  After all, sko valg er veldig individuelt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Espen, takk for interessant innlegg!
   Ja, Kirsten Maraton Melkevik sin maratonfavorittsko er faktisk Tarther, ble litt overrasket der. Så nå tar jeg en siste test på møllen før jeg bestemmer meg, også av tartherne...

   Men tror nok jeg gjør som Ole Kjell anbefaler, nemlig å velge bort de superlette til fordel for lette med litt demping...

   Masse lykke til selv i BOSTON MARATHON, Espen! Hva er målet ditt nå da, under 2.55 som Tim??...

   Slett
  2. Nei, jeg har egentlig ikke noe tidsmål i Boston. Den neste maran jeg skal satse på er Berlin. Trodde ganske lenge at jeg igjen skulle klare et sub 3 løp, men det kan visstnok bli veldig varmt på raceday - så da får vi ta en vurdering underveis i løpet! I Berlin ønsker jeg å løpe PB ivertfall. Holder formen og vekten seg tror jeg at jeg har gode sjanser for det.

   Uansett, Boston eller Rotterdam. Tipper vi begge får fine opplevelser. Ikke pers med for mye da-- slik at jeg ivertfall har en sjanse å ta deg igjen i Berlin =)

   Slett
  3. Hehe Espen, persene våre har jo gått i små rykk og napp nedover, så jeg har utvilsomt din pers på 2.57.04 i bakhodet!! Men også jeg er nok mer optimist med tanke på høstens maraton, Frankfurt - som heldigvis kommer ETTER Berlin!..... ;-)

   Slett
 4. Hei Frode og lykke til, dette fikser du uansett sko!
  Synd at du ikke har prøvd nyeste versjon av Lunarracer, da hadde valget vært enkelt!! Til forskjell fra avbildet Lunarracer er overdelen forandret i tillegg til at den har fått et syltynt silkemykt innerstoff som hindrer gnagsår.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Haavard!
   Takk skal du ha! Ja, da må jeg selvsagt prøve den nyeste Lunarraceren! Da blir det nok enten den eller Adios i Frankfurt til høsten. Du får slenge deg med, sånn som du gjorde på vår "legendariske" tur til Frankfurt i 2008! :-)

   Slett
 5. Resultatet av gårsdagens siste treningsøkt på 35 minutter med innlagt mølletest av kandidatene Asics DS Racer, Tarther og Adidas Adizero Tempo:

  Jeg går nok for DS Racerne! De er gode, har litt mer støtte enn Tarther, og er samtidig meget lette. Racerne mine veier 220g mot 196g for Tarther. Men den synes jeg ikke gir samme støtte og virker dermed litt plattere. Er litt redd for å bruke den på en så lang distanse, selv om det gikk brukbart på halvmaraton i Oslo i fjor - da var det mer mannen enn skoene å klandre...

  Mine velbrukte Tempo er imidlertid meget bra. Litt tyngre, men ikke mye (256g), litt mer støtte og veldig god løpsfølelse til å ikke være rene lettvektere. Så med min erfaring av tiltagende nytte av litt demping på siste halvmaraton, så er det mulig at dette hadde vært det safeste valget. Jeg tar de med som back-up...

  Men i sum holder jeg en knapp på DS Racerne denne gang. Så får vi se. Uansett er nok begrensningen heller mannen oppi skoene enn skoene. Og han har følt seg både lettere og i bedre form tidligere.
  Men nok snikksnakk - nå skal det LØPES og beina og skoene får stå for resten av snakkingen!

  Lykke til alle andre som løper i helgen i Rotterdam, i Paris, i Boston, i Holmestrand, på Sørum eller hvor det måtte være!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vårens modell av Fastwitch 5 er ikke tung og klumpete. Veier 220 g (samme som Adios 2 ) og har 4mm drop. Bør prøves.

   Slett
 6. Supernyttig lesning - gir dere et råd til en noe uerfaren også...? kun 4 maraton på nakken, pers på 3.10 og målet er sub 3. Tung mann (rundt 84 ferdig slanket) og min vurdering så langt har vært at redusert vekt med de letteste skoa (200+ gr klassen)ikke kompenserer for redusert slitasje på muskulatur(kramper osv)sener og bein (SMERTE!!) Std skoen for tida er DS Trainer.. ja 295 gram - men tross alt litt støtputer og støtte. Bør f.eks DS Racer prøves i en maraton, eller blir jeg merket for livet....?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Pål!
   Jeg er langt på vei enig i det du skriver og har erfart mye av det samme selv. Du er jo ikke så uerfaren selv heller og holder omtrent samme maratonnivå som meg selv, så mine - og andres betraktninger her - burde absolutt være høyst relevant for deg. Jeg er imidlertid 10 kg lettere, så kanskje det er bra for deg med litt mer demping. Dette er også individuelt. Jeg løp med DS Racer i Rotterdam og skoene var fine, selv om beina fikk kjørt seg. Mine to beste maratonløp har jeg gjort med Nike Skylon (256g) og Saucony Fastwitch (220g) – der særlig førstnevnte har god demping (men dessverre utgått modell).

   Det viktigste er å ha sko som passer foten din. Tror jeg ville unngått de letteste på maraton, men avgjort prøvd lette sko (f.eks DS Racer) på kortere løp, og brukt sko med middels demping på maraton. Unngå altfor tunge sko, da det går utover løpsfølelsen. DS Trainer er sikkert glimrende (mitt reisefølge i Rottedam Rune S har brukt DS Trainer med stor suksess på maraton før og satte persen sin på 2.50 med dissse, men også han løp med DS Racer denne gangen), og kanskje Adidas Tempo (256g) eller Boston (299g) passer deg bra - begge gir god demping uten at det går nevneverdig utover løpsfølelsen. Mange sverger også til ulike modeller av Saucony, Mizuno og selvsagt Nike, så prøv deg frem, fra lette sko på korte distanser til litt mer demping når distansen øker. Dette er litt vitenskap, og veldig individuelt, men også noe av sjarmen og spenningen før et løp – å velge riktige sko…
   Lykke til!

   PS. Vektene som jeg referer til er på mine egne sko, str 41-42.

   Slett