Flotte forhold og spennende dueller i Birken

Det ble likevel kjempeforhold under årets høydepunkt for langrennsmosjonistene, Birkebeinerrennet. Når man verken deltar, er på fjellet for å heie frem løperne eller kan trene selv pga ryggskaden, er det artig å følge kjente via sms og på nettet. Det er mange dueller, sekundstrider og sterke prestasjoner å glede seg over! Jeg har særlig fulgt mine treningskamerater Harald Ringen, Trond Inge Carlsen og Gaute Løge Pedersen fra min egen klasse (M45), samt unge, lovende Carl Fredrik Hagen i M18-19.

Harald Ringen er av de relativt få løpere som har klart å gå på under 3 timer i Birken. Det gjorde han under rekordforholdene for to år siden. I fjor hadde Harald 3.12,17, og jeg trodde det var mer naturlig å sammenligne med dette. På Skramstad passerte Harald på 37,17, og lå da 1.16 bak passeringstiden fra i fjor. Tilsynelatende fornuftig og kontrollert åpning, men over Raufjellet og Dølfjellet har Harald fått opp dampem og ved passering Kvarstad (1.41,14) er han plutselig 3 minutter og 22 sekunder foran fjorårsskjema.

På dette strekket hadde Harald også knappet inn på forspranget som Carl Fredrik hadde etter Skramstadsetra. CF startet kl 08.00 rett bak eliten, noe han kvalifiserte seg for bl.a. gjennom sin smått sensasjonelle 2. plass i det ni mil lange Grenaderløpet fra Hakadal til Asker tidligere i år, der unggutten kun ble slått av Gard Filip Gjerdalen. Harald startet kl 08.05 i pulje 1, så også han nyter godt av skarpt føre og gode spor.

I stigningene fra Kvarstadsetra frem til lokalkjente trakter på Sjusjøen, knep Harald ytterligere sekunder i forhold til fjoråret og passerte nesten 6 minutter foran. Nå måtte jeg ta frem skjema fra rekordåret 2008, og Harald lå kun 1.20 bak - og holdt større fart fra Kvarstad enn i rekordåret. Kunne det likevel være mulig at han skulle klare å knipe seg under 3-timer for andre gang?

Carl Fredrik hadde også skrudd opp tempoet enda et hakk og lå nå nesten 3 minutter foran Harald, med stø kurs mot en tid godt under 3 timer i det jeg tror er unge CF sin debut i Birken!

Litt lenger bak kjempet de to sørlendingene Trond Inge Carlsen og Gaute Løge Pedersen en innbyrdes kamp som de verken er klar over selv eller sikkert ikke veldig opptatt av. Men det er jeg, for de er begge to av mine største rivaler - riktignok med joggesko. Gaute også i bordtennis!

Gaute er en ivrig birkebeiner, men har kun klart det berømte merket en gang, i 2008, da han også satte solid pers med 3,25. Målet i år er merket for 2.gang. Trond Inge er en særdeles aktiv konkurransemann, like ivrig sommer som vinter.

Gaute åpnet klart raskest av de to, og med 44,16 lå han hele 2 minutter foran Trond Inge ved Skramstad. Trond Inge, som har for (u)vane å åpne altfor hardt, i hvertfall i løp, ser imidlertid ut til å ha åpnet kontrollert denne gang, for på Kvarstadsetra (2.00,51) ligger han plutselig 5 sekunder foran Gaute. Her blir det sekundstrid!

I mål kommer aller først Anders Aukland på 2,27, ca 3 minutter bak løyperekorden, noe som bekrefter de gode forholdene. Artig også med Simen Østensen på 3.plass og en strålende fornøyd Thonmas Alsgård som med 4.plass revansjerer seg fra sprekken i Vasaloppet.

Carl Fredrik Hagen klarer å komme under 3 timer med tiden 2.58,33. Med det blir han nr 24 i M18-19 år, to plasser bak Thomas Gifstad fra Oppegård IL. Harald er ikke langt bak, men det ble litt for tøft med 3 timers grensen denne gang. Men 3.01,57 er ikke annet enn imponerende og nest beste tid i Birken for Harald noengang. Det holder til 33.plass i klassen M45-49. Nivået i langrenn er utrolig høyt.


Harald stilte ikke uforberedt til Birken. Her fra et uanmeldt besøk på hytten på Kuåsen etter en sen treningstur med hodelykt i romjula. Harald har selv hytte på Sjusjøen og gikk nesten på hjemmebane i dag.

I sørlandsduerllen lenger bak ser Trond Inge ut til å ha koblet et lite grep på Gaute. Ved Sjusjøen er imidlertid forspranget ikke mer enn 22 sekunder i favør av unge Carlsen, som passerte på 3.01,45, så dette er langtfra avgjort. Og begge kjemper også en innbitt kamp for å klare merket! Hvem har mest krefter igjen og best feste i det vanskelige partiet inn mot Birkebeiner langrennsstadion?

Sartnummer 3479 Tond Inge Carlsen fra Rustad IL kommer i mål på 3.43,43. Det holder til merket med nøyaktig ett minutts margin! Endelig har Trond Inge marginene på sin side!

Startnummer 4250 Gaute Løge Pedersen fra DnB NOR får det dessverre litt for tøft inn mot mål. 3.47,17 er drøye halvannet minutt bak merkekravet.

I skrivende stund vet jeg ikke hvilken plass det ble på Trond Inge eller Gaute, men de er ikke på listen over de 250 beste i klassen. Nivået i langrenn kan som nevnt ta pusten og motet fra en stakkars løpsmosjonist.

Gratulerer uansett med sterke prestasjoner og vel gjennomført Birkebeinerrenn til alle fire.

Til neste år stiller jeg også!

Tror jeg..


Her er jeg avbildet etter mitt siste Birkebeinerrenn. I 2001...
Kanskje jeg stiller i mitt 3.renn i 2011 ?

6 kommentarer:

 1. Dette var et glimrende innlegg Frode. Kjempemorsomt å lese. Nå har jeg endelig huket tak i min gamle gmail konto ved å tilbakestille passordet. Da snakkes vi. Hilsen Harald

  SvarSlett
 2. Veldig hyggelig, Harald.

  Etter mange sterke langrenn, med Birken som prikken over i-en, kan du etterhvert sette bort skiene med god samvittighet og finne frem joggeskoene. Det er i hvertfall ikke mye som minner om den flotte vinteren vi har hatt ute akkurat nå, når regner øser ned..

  Dagens treningsprogram består av spinning og styrke med Steinar.

  Mvh Frode

  SvarSlett
 3. Artig skrevet, Frode. Formen min var bra, men skiene stod bom stille. Valgte litt feil smøresone denne gangen...

  Ellers hadde Harald og jeg en finfin tur gjennom Nøstvedtmarka, Nordby, Ski, Langhus i dag i regnet:) Møtte også mr. Vangsnes på løpetur. Sprekt! Det fikk meg til å tenke på at vi må ordne "opplæring" for kondis.no. Hva tenker du?

  Og hvordan går det med ryggen? Er det lys i tunellen?

  SvarSlett
 4. Hei Frode! Artig å lese om hvordan du fulgte Birken. Selv gikk jeg over fjellet på 4.27 og 14 minutter dårligere enn i fjor. Som vanlig slet jeg med bakglatte ski og måtte stoppe å smøre om uten at det ble noe bedre. I tillegg åpnet sekken seg på vei ned fra Sjusjøen og klærne flagret ut. Da ble det ny frivillig stopp. Nå har jeg gått Birken siden 2000. Fortsatt er drømmen å gå på gode ski og bryte 4 timers grensen. Nærmest var jeg i 2008 med 4.02. Neste år prøver jeg igjen. Like optimistisk før start som vanlig. Mvh Tron Gifstad

  SvarSlett
 5. Hei Tron !

  Kjempehyggelig å høre fra deg her.

  Du er nå som vanlig (?) litt uheldig da.... synes jeg ser deg i det sekken åpner seg og klærne flagrer ut. Ganske fortvilende.. Det var sikkert i en nedoverbakke også.. hehe.

  Jeg har gått Birken bare to ganger og heller ikke hatt klaff med skiene. Noe må man jo skylde på, men uansett hadde jeg ikke spesielt god gli, eller kanskje jeg heller skal si dårlige ski. Slet meg forbi mange i motene, bare for å se de samme løperne skli forbi meg på flatene og i nedovorbakkene. Ikke særlig bra for moralen.

  Men uansett er det vel på tide å prøve seg på nytt etterhvert. Så til neste år kan vi kanskje begge stille i klasse 4 timer pluss.

  Sterkt av eldste junior med 2.57 ! Var han beste lokale løper? Grattis med vel gjennomført Birken til dere alle tre !

  Frode

  SvarSlett
 6. Hei igjen, ja klærne falt ut i utforbakke slik du beskrev. De som kom bak ropte til meg. En gammel super ofret jeg, men jakka med bilnøkkel måtte jeg hente. Utorlig surt. Neste år må jeg binde sammen glidlåsene på sekken. Ja artig om vi begge strever mot 4 timersgrensen neste år.
  Når det gjelder jr så tror jeg det var en eller to fra Nesodden som gikk litt fortere. Uansett ingen ting om Birken i ØB. Kun de over 90 år fikk omtale. Mvh Tron

  SvarSlett