På'an igjen - med Follotrimmen

Så er vi i gang igjen med komkurranser, med Follotrimmens 6. løp fra Langhus skole. Etter en svært tung start fikk jeg opp dampen etterhvert.

Etter løpet kunne jeg hente glasset som er det synlige beviset på at minst 4 av de 8 Follotrimmene er i boks. Her sammen med Joggekameratenes blide nestor Gjermund Tveito, som alltid er på plass når Follotrimmen går av stabelen.


Å starte i oppoverbakke har aldri vært min greie. Så allerede etter den første bakken var jeg fullstendig hektet av tetpuljen. Jan Billy og Carl Fredrik åpnet i rene sprintfarten og Harald og Bård hang seg på. Mer overraskende var det at også Svein H og til dels Steinar og Eivind la seg på hjul. Jeg var sjanseløs på åpningsfarten og dannet baktroppen sammen med Hans Petter Stenberg ut fra start.

Etter Ramstadsletten kommer en seig langbakke, før vi etter ca 1 km setter kursen inn i skogen. Jeg passerte på ca 4,10 og lå da 20 sekunder bak mine arge puljerivaler Svein og Eivind, og Steinar var ikke langt bak dem - men langt foran meg. Jeg slet fælt, prøvde å "løse ut" og øke farten i det slakkere terrengpartiet som nå fulgte. Men det "bet" liksom ikke fra seg. Jeg var i ferd med å bli demotivert, men prøvde å fokusere på eget løp. Visste også at det kunne straffe seg å åpne for hardt i denne løypen. Men ved "vendepunkt" i Eikjolmarka var det fortsatt foruroligende langt frem.

En ting som er inspirerende med Follotrimmen, er puljestartene. For selv om en er aldri så fraløpt av puljekonkurrentene sine, så er det alltid noen fra puljen foran som innhentes og som gir ny inspirasjon til å holde trykket oppe. Dette hjalp meg i de småkuperte bakkene gjennom skogen. Og endelig begynte jeg også å ta innpå Steinar. På toppen var jeg i rygg og smatt forbi, men i et lite anfall av snillisme senket jeg farten en smule og sa til Steinar at han måtte henge seg på. Jeg trodde uansett at løpet var kjørt mot "utbryterne" Svein og Eivind.

Men på flatene mot Bøler gård ser jeg at avstanden har krympet, og jeg øyner et lite håp. Farten økes litt og Steinar slipper. Jeg er nødt for å ha en viss kontakt inn i det siste bakke- og terrengpartiet dersom det skal være mulig å ta dem igjen, men ved starten av bakken er avstanden fortsatt omlag 10 sekunder. Jeg vet imidlertid at det er mulig å hente en del sekunder på det siste lette strekket over Ramstadsletten mot mål. Eivind snur seg nå flere ganger og er tydelig oppmerksom på "den gule faren" som kommer halsende bakfra.

På toppen av terrengstrekket er jeg nesten i rygg på dem, men Svein svarer med halsbrekkende utforbakkeløping nedover den steinete bakken før asfalten venter. Med anklene som innsats satser jeg på at det skal gå bra, uten overtråkk. Det gikk - og ut på Ramstadsletten nyttiggjør jeg farten fra bakken til umiddelbart å gjøre et rykk. Nå er jeg på offensiven og setter inn en langspurt. Dette partiet vet jeg at jeg behersker, og kroppen kjennes i en helt annen og sprekere forfatning enn den var i første del av løpet. Plutselig er det gøy å løpe igjen, glemt er slitet fra åpningen.

Ingen av de to klarer å følge og jeg kontrollerer inn til 20,41 og 5. eller 6.plass totalt og 2.plass i puljen, bare slått av Harald (som vanlig). Svein kontret og slo Eivind med hhv 20,50 og 20,55. Steinar ble slått med 48 sekunder. Selv ble jeg slått med halvminuttet av Bård Solvoll, som suverent vant 50 års klassen og etterpå i adrenalinrusen sa at han neste gang skulle slå Harald også. Harald fikk 19,18 og ble nr 3, kun slått av Jan Billy, som imponerte med 18,47, og Carl Fredrik, som vant på 18,26.

Tidligere resultater fra Follotriommen Langhus, med klasseplassering i parentes:

2010:   20,41   (2)
2009:   løp ikke
2008:   26,53
2007:   20,19   (2)
2006:   ?  (finner ikke resultatene - noen som kan hjelpe?)
2005    løp ikke
2004:   løp ikke
2003:   20,37   (2)
2002:   20,27   (1)
2001:   19,45   (1) - løypepers

Summa summarum mitt nest dårligste løp, dog bare 22 sek bak min nest bestetid, så jeg må vel være fornøyd, særlig ettersom jeg slet fælt i første halvdel.


Steinar med velfortjent glass, på full fart tilbake etter sine langvarige skadeproblemer, selv om det ikke holdt ikke helt til mål denne gang.

Jeg har hatt mange artige og tøffe dueller med Rustadgutten Eivind Meen. Han knuste meg sist på Sofiemyr og så ut til å gjøre det igjen. Men den gang ei..

Denne glade gutten var det lite å gjøre med. Carl Fredrik vant Follotrimmen for 3.gang i år. Nå venter sykkelritt i Eidsvoll til helgen, deretter satser unggutten på Birkebeinerrittet og -trippelen. Det skal bli spennende.

PS.
Må nesten også nevne det sosiale, som alltid gjør Follotrimmen til noe spesielt. Denne gangen ble det hyggelig prat med Harald under oppvarmingen, og nedjogging med diskusjon av løpet og sykling med Steinar, Svein H, CF og Eivind.


8 kommentarer:

 1. Vurderte å være med her, men FOLLO trimmen ligger ikke inne på terminlista til Kondis, så jeg la det fra meg. Må ha vært en tøff løype når en ser tiden ift lengden.

  SvarSlett
 2. Follotrimmen ligger på terminlista på kondis.no, Trond Inge. I bladet "Terminlista" må du se under karuseller.
  Ellers så var jeg ganske fornøyd med løpet. Tung i beina og stinn av trening, men løp likevel ganske mye raskere enn for 2 år side. I 2008 ble jeg nr. 3 bak Jan Billy og Håvard L på tiden 19.09.

  SvarSlett
 3. Artig å lese beskrivelsen og kan nesten kjenne på følelelsen ved å klare å ta inn igjen de andre:) Godt jobbet.

  SvarSlett
 4. Hei Frode,
  Så artikkelen i www.kondis.no
  På torsdag hadde jeg en veldig negativ opplevelse i Follotrimmen som jeg
  syntes dere skal få vite om. Follotrimmen er for meg et hyggelig mosjonsløp,
  og en veldig positiv arena for konkurranse og uformell kniving.
  Jeg er med for jeg syntes dette er en glimrende og hyggelig arena for en
  hardøkt. Men på torsdag opplevde jeg noe som ikke var så hyggelig.
  Jeg hadde i forkant festet startnummeret mitt (nr.84) bak på vesten min, og
  beklageligvis ikke foran. Den var festet godt, med mange sikkerhetsnåler -
  og rett før start kom jeg på at den selvfølgelig skulle vært foran. Da kom
  jeg i samtale med hun hyggelige damen i sekretariatet, og hun sa spøkefullt
  at det går sikkert greit - og at jeg fikk snu meg når jeg kom i mål. Det
  hele er jo tross alt et hyggelig mosjonsløp, og dersom man oppfører seg bra,
  og ikke har dårlig sportsånd, bør jo det meste gå seg til.
  Uansett - jeg startet i 3.pulje, og løp på 19:36 på min klokke. Løp opp alle
  foran meg, bortsett fra en person som var like foran i mål - Svein Arne kom
  inn rett bak meg. I slusen i mål var jeg altså helt alene - med kun en
  utøver i mål foran, og det var ikke en rad av folk. Han personen som startet
  oss - han med roperten - stod og styrte målgangen. Han virket irritert over
  at jeg hadde startnummeret bak, så jeg signaliserte tydelig mitt startnummer
  - og det var jo ikke kaos der - det var jo kun meg og en til som var kommet
  i mål. Han var uansett iriitert, og gadd rett og slett ikke å notere meg -
  og sa at det får være måte på regelbrudd, og at noen ting må vi passe på
  selv. Derfor sa han at jeg ikke ble registrert. Jeg trodde ærlig talt han
  fleipet, og gjorde ikke mer ut av det der og da - men nå ser jeg jo at han
  mente alvor - og det er faktisk helt utrolig. Jeg løper for morroskyld, og
  dette er ingen krise - men jeg syntes det er forferdelig surt og negativt at
  han kan behandle en utøver som betaler for deltagelse, og som løper vettet
  ut av seg på lik linje med alle de andre, på denne måten. Jeg gjorde ikke
  annet feil enn å ha startnummeret bak. Hadde det vært kaos og mye folk i
  slusen hadde jeg forstått det - men det var bare meg der - han gadd rett og
  slett ikke å ta meg seriøst.
  Jeg syntes dette ikke taler til Follotrimmens fordel. Jeg vil selvfølgelig
  virkelig skjerpe meg slik at dette ikke skjer igjen - men håper samtidig at
  andre ikke utsettes for en slik smålig atferd på et mosjonsløp i fremtiden.
  Han bør få en tilbakemelding om dette.

  Jeg møter opp neste gang med et smil, og er fortsatt veldig glad i vårt
  lokale mosjonsløp - men som sagt, dette var ikke hyggelig.

  mvh

  Erik Guldhav

  SvarSlett
 5. Hei Erik,

  Takk for innlegget ditt.

  Det er ganske utrolig - og trist - at du skal oppleve slikt i hyggelige Follotrimmen. Jeg er veldig overrasket, og skuffet, for Follotrimmen er jo kjent for en veldig god og uformell atmosfære, både mellom løpere og funksjonærer. Men det unnskylder ikke funksjonærens håpløse vurdering i dette tilfelle, for slik skal man selvsagt ikke behandles i et uformelt mosjonsløp. Dette er jo ikke NM.

  Din "forseelse" er jo veldig uskyldig, og som du sier, her gir du (vi) alt, og så gidder ikke funksjonæren å lese av tiden fordi nummeret er feilplassert. Det er respektløst og en håpløs feilvurdering fra funksjonæren.

  Jeg gjorde selv en tabbe, ved at jeg hadde vasket singlet'en med startnummeret på, slik at nummeret var så slitt at strekkodeleseren ikke klarte å registrere tiden. Funksjonæren i målslusen sa da bare at vi noterer tiden manuelt. selv om dette altså skapte litt kluss og merarbeid. Veldig bra! I ditt tilfelle derimot, var det jo bare for funksjonæren å føre strekkodeleseren bak på ryggen i stedet for foran på brystet. Det ville ikke en gang tatt noe lenger tid. Merkelig!

  Disse to episodene illustrerer både god og dårlig service av de samme menneskene.

  Uansett synes jeg det var riktig av deg å si i fra om dette, slik at vedkommende funksjonær forhåpentligvis får beskjed om at dette først og fremst er ødeleggende og uheldig for Follotrimmen, slk at dette ikke skjer igjen. En annen gang må du, eller en annen som er uheldig å fester startnummeret på ryggen, eller opp ned, bli behandlet like vennlig og smidig som jeg ble.

  Jeg retter opp artikkelen på kondis.no og legger deg inn på resultatlistene der du hører hjemme, som suveren og rettmessig vinner av klasse M40-45 og 4.plass totalt med tiden 19,36.

  Gratulerer med et godt løp!

  Mvh Frode

  SvarSlett
 6. Må samtidig få gratulere Erik GOLDIE Guldhav med NM-GULL i triatlon i klasse master I (40-50 år)på søndag med 2.03,47, for øvrig foran Arild Tveiten, med en tid som ville gitt 5.plass i seniorklassen. Sikkert litt viktigere for deg med dette resultatet enn med Follotrimmen, tross alt :-)

  Grattis også til Kristin med sin 4.kongepokal!

  SvarSlett
 7. Og jeg abdiserer mer enn gjerne som klassevinner.
  Den lille smaken av førsteplass ga meg økt motivasjon til å trene mer. Satser på å hente inn de to minuttene ved en senere anledning....

  SvarSlett
 8. Hei Bjørn-Erik.

  Det er bra! Æres den som æres bør….
  Men sølv er IKKE nederlag, verken for deg eller meg, særlig ikke når vi konkurrerer mot racere som Erik og Harald. Du kan jo ha som mål å slå meg neste gang. Det er adskillig lettere...
  :-)

  SvarSlett