Sentrumsløpet - som i gode, gamle dager

Det var mye å glede seg over på lørdag i det 30. Sentrumsløpet; nydelig vårvær med strålende sol, perfekt temperatur, god stemning og masse publikum.

Se også Carl Fredrik, vinner av M17-19 år, sin reportasje i kommentarene nedenfor.


Jeg led valgets kvaler før avreise. Skulle jeg satse på Lunaracerne, som har vært favorittskoene mine en stund, eller de flunka nye Puma complete, impulskjøpt på stand'en på startnummerutdelingen fredag, det eneste paret i min størrelse, årets modell, nesten like lette som Lunaracerne og kanskje med enda bedre passform. Med 50 % rabatt måtte jeg jo bare ha disse, og da var det fristende å prøve de i konkurranse tvert. "Vågalt", sa selgeren, som fortalte at dette var sko som en ikke måtte lande på hælen med, det ville forårsake betennelse og skade. Og skoen var kun egnet for distanser opptil 10 km. Etter en liten test på mølla hjemme, bestemte jeg meg for å gamble med de nye skoene. Jeg angret ikke på det. Skoene bestod testen med glans! Eneste minuset er fargen – knall orange.

Det var ikke bare skoene som gjorde at jeg var spent lenge før start. Litt overspent kanskje, for først nådde jeg ikke bussen, deretter oppdaget jeg at jeg hadde glemt både startnummer og chip. Hell i uhell, kalles det, for dermed kom jeg meg etter hvert trygt til start med utstyret i behold, og med fortsatt god tid til oppvarming og snakkis med andre løpere.

Øystein var optimist, med rette skulle det vise seg (2.plass i M35-39). Harald likeså, følte seg lett og fin i beina, noe 2.plass i M45-49 bekreftet. Som Sten så treffende kommenterte til forhåndsreportasjen, "for Harald er det mer overraskende hvis han ikke overrasker!" Steinar var som vanlig offensiv, men noe betinget etter en liten forkjølelse. Dag og Trond Inge var pessimistisk. Beretttiget for TI sin del, småskadet satset han like fullt friskt i elitepuljen, men da jeg tok han igjen etter drøye 2 km, var han tydelig plaget allerede. Dag derimot, bekymret seg unødig, skulle det vise seg. Etterpå var han strålende fornøyd med 37.46.

Øystein Mørk var godt fornøyd med dagen, etter 2.plass i M35-39 og fortsatt 2.plass med direkte opprykk innenfor rekkevidde for favorittlaget Leeds.

Dag og Steinar avslappet og muntre før start.

Etter grundig oppvarming var jeg klart til start, men nå startet i stedet forvirringen. Jeg er en ærlig sjel, så jeg hadde meldt meg på i den altfor store gruppen som skulle løpe mellom 36 og 49 minutter. Men jeg så ikke noen skilt eller inndeling av startfeltet, og fant min plass sammen med Morten og Svein, som også løp i pulje 2. Vi var imidlertid veldig usikre på om alle ville løpe når det første skuddet smalt. Vi stod likevel igjen, i hvertfall i noen sekunder. Men det viste seg raskt at her var det langt flere enn 1.puljeløperne som startet, folk bare styrtet av gårde, unge og gamle om hverandre. Nei, her var det bare en ting å gjøre: Å løpe ut snarest mulig! Det var nok lurt, for dermed gikk det likevel ganske greit ut fra start. Men her bør arrangøren skjerpe rutinene til neste år.

Etter det vanlige åpningsrushet med spisse albuer, prøvde jeg tidlig å finne flyten og tenke teknikk, prøvde å følge Harald sitt råd før start; "Løp på potene!"

1 km ble passert på over 4 minutter! Kunne det være riktig? Jeg har respekt for åpningen opp Slottsbakken, men hadde ikke tenkt å åpne SÅ rolig. Og den neste kilometeren gikk ikke fortere. 2 km ble passert på i overkant av 8 minutter.. Hmm.. Ikke bra. Her må jeg visst bare slutte å tenke på klokken og konsentrere meg om løpet. "Løp på potene".

Nå så jeg plutselig bloggkollega Espen Mosjonisten Ringom passere meg. Målet hans var for første gang å løpe under 40. Mitt mål var 37-tallet. Hmm. Prøvde å justere farten og hang meg på da Nina Wavik Ytterstad passerte, visste at hun alltid løper jevnt som en klokke. Passerte Trond Inge og litt senere dukket ryggen til Steinar opp. Han hadde sneket seg til en altfor god startposisjon. Passerte Steinar i Frognerparken og prøvde å berolige han med at jeg likevel ikke hadde startet minuttet bak...

Nå avanserte jeg gradvis, neste "offer" var ingen ringere enn presidenten selv, Tim, som klaget over vond legg da han ble passert i kneiken etter Frognerparken. I Bygdøy allé så jeg den gule klubbdrakten min foran meg. Det var Morten, som hadde satset friskt, men som tilsynelatende slet fælt. Morten kommer nok adskillig sterkere senere i sesongen når han er tilbake i god, gammel form. Nå var det for en gangs skyld han som måtte se ryggen min forvinne.

Jeg passerte halvveis på 19,07. Farten var justert, men det skulle bli tøft å nå 37-tallet, og nå var det en plagsom motvind. Jeg la meg i rygg på den gamle storløperen (bokstavlig talt) Roger Gjøvåg. Ingen dum rygg å ligge bak i motvinden, men i bakkene ned mot Rådhusplassen løp jeg forbi og ble liggende ensom i vinden å jakte på gruppen foran.

Ved runding inn i Rosenkrantzgate så jeg plutselig en velkjent, lett, liten skikkelse ca 50 meter foran meg. Jeg hadde ikke sett snurten av Svein siden han løp fra meg opp Slottsbakken, men nå fikk jeg ny los. Enda en hare å jakte på. Dette er noe av det jeg blir inspirert av. Jeg er en "slow-starter", og alle mine beste løp fra 5 km til maraton er gjort med negativ splitt. Å "plukke" løpere mot slutten, gir ekstra krefter og energi når man virkelig begynner å bli sliten.

Men Svein er en av landets mest rutinerte løpere og sprekker aldri. 8 km ble passert og klokken viste ca 30.45. Var det fortsatt mulig å klare 37-tallet? Litt senere var Svein innhentet og passert med en ørliten fartsøkning. Eller som Svein beskrev etter løpet; jeg "listet meg forbi på tærne". Det hørtes bra ut, for det tyder på at steget fortsatt var intakt. "Løp på potene!"

Ekstrarunden på Youngstorget som gjorde at løypen ble for lang (huff!!) kostet meg trolig 37-tallet. Ergerlig at dette ikke ble justert av arrangøren. Det burde vært mulig å flytte start eller målseglet de tilsvarende metrene som den uforutsette løypeforlengelsen medførte.

Jeg slet meg opp brattbakken fra Yoyngstorget og klarte sånn noenlunde å holde flyten inn på den siste kilometeren, men krefter til noen stor spurt hadde jeg ikke. Litt skuffet måtte jeg konstatere at 37 ble til 38 og målet glapp, men i ettertid må jeg likevel absolutt gi løpet godkjent karakter;

Bra gjennomført, identisk tid på første og siste halvdel, hvilket innebærer reelt sett negativ splitt justert for forlengelsen. At jeg slo Svein med halvminuttet på de to siste kilometrene, eller Gaute med ca minuttet på siste halvdel etter at vi passerte omtrent likt halvveis, tyder på et meget veldisponert løp og at jeg i hvertfall stod distansen helt inn. Muligens var åpnngen litt for feig, men jeg følte det ikke slik der og da. Tror heller ikke den var det, og alt i alt følte jeg at jeg fikk tatt ut det jeg var god for denne dagen. Og da må jeg nesten være fornøyd, tross alt!

Sponsoren må få sitt etter løpet.

I målområdet fikk jeg hilst på og gratulert mine to bloggkollegaer Espen, se Mosjonisten.com og Rolf, se Bakkerolfen.blogspot.com.
Espen klarte målet sitt om sub 40 med 7 små sekunders margin! Og Rolf, som jeg fikk øye på i den siste Bakken (selvsagt), holdt seg foran meg helt inn og fikk 38,01. Grattis til begge! Og til alle andre av de 6.500 påmeldte som fullførte Sentrumsløpet 2010.

Knut Reian, løpekjendis fra Follo i en årrekke, var en av de mange glade mosjonsiter som slet seg gjennom Oslo's gater.


Ekstra gledelig å se Mr.kondis.no, Heming Leira, med startnummer på brystet. Etter løpet hadde vi en hyggelig prat til nedjoggingen. Heming var godt fornøyd med 43-tallet med det spinkle treningsgrunnlaget sitt. Sant nok, ikke veldig mange 50-åringer som matcher den tiden. Kanskje dette ga så mye mersmak at vi får se Heming på startstreken flere ganger fremover, og ikke bare bak kameraet.

Karoline Bjerkeli Grøvdal måtte dessverre bryte etter 3 km pga brennkopper og pencillinkur. Hun kommer nok sterkt tilbake. Men legg merke til skoene !

6 kommentarer:

 1. Frode, da du passerte meg etter ca 2km løp jeg i 40min tempo, og jeg trodde du startet 1min bak meg, hvilket naturlig fikk meg til å tro at du løp i 35min tempo. Er det rart jeg var imponert, og bare lot deg løpe? Jeg åpnet riktignok i høyt tempo, men bare så lenge jeg ikke kjente antydning til smerte eller ble andpusten. Det holdt fram til slottet. I slottsparken ble jeg tatt igjen av flere kjente 36 løpere.

  SvarSlett
 2. Hadde det bare vært så vel, Trond Inge! Nei, det var nok ikke noe 35-tempo på meg på søndag, dessverre. Burde sagt fra til deg da jeg passerte, som jeg gjorde til Steinar, så du slapp å bli helt utpsyket...
  :-)

  SvarSlett
 3. Da er det på tide å komme med min egen opplevelse av Sentrumsløpet 2010...

  Først må jeg få gratulere alle de over 5000 som gjennomførte Sentrumsløpet lørdag! Spesielt må jeg gratuelere med pallplass til kjente løpere og ellers gode gjennomførte løp. Husk; det er fortsatt veldig tidlig i sesongen:)

  Hadde aldri løp løpet før, så var litt spent før start. Alltid morsomt med nye løyper. Hadde heller aldri løpt hele runden, så visste ikke helt hva som ventet. Løypa var hardere enn jeg trodde:)
  Varmet opp bra opp til Frognerparken og tilbake. Litt tung i beina på begynnelsen av oppvarmingen, men det løsnet litt etter noen drag. Snakket litt med både Persen og Fløystad, og sa til Persen: " I dag vinner du!":)
  Kom meg inn til start og fikk plass helt fremst - til tross for høyt startnr. Takk til Stensland som måtte "heve stemmen" litt for å overtale vaktene om at jeg IKKE skulle starte i pulje 4. "Han der e eliteløper."
  Starten gikk fint og lå i en fin pulje sammen med Øysten og Karoline bla. Løp helt kontrollert og følte dette gikk bra. Da vi rundet inn Middelthunsgt. brøt Karoline og jeg fortsatte sammen med Øystein, et par afrikanere, Strupstad og en fra Kristiansand Orientering. Tempo var jevnt hele tiden og vi passerte 5 km på 16.11. Jeg hadde ikke syre, og kjente meg bedre nå enn det jeg gjorde på Hytteplanmila i oktober - også da passerte jeg på 16.11.

  Da Solli Plass var forbiløpt og vi kom til Rådhusplassen var også Gudmund Høst med, men jeg måtte gi noen meter til Øystein. Holdt så vidt halen på feltet opp på Karl Johan igjen, men jo nærmere vi kom Youngstorget, desto større luke fikk de. Stensland hadde jeg nå tatt igjen, han fikk det skikkelig på slutten. I mål kom jeg inn på 33.19 - trodde faktisk at jeg gjorde et 32-løp. Så på GPS-klokka (Garmin 310xt) at den viste 10,1 km - noe som betyr at løypa var for lang! Har også registrer at flere av de som løp med GPS-klokke registrerte det samme. Det betyr at løpet mitt var bedre enn Hytteplanmila, men jeg syntes løypa nå var mye hardere og vinden i mot var tidvis ganske sterk.

  Alt i alt er jeg veldig fornøyd med klasseseier og en ok tid. Brukte løpet som en del av oppkjøringen mot NM - for det er det som er vårsesongens store mål.
  Totalt ble det i overkant av 130 km løping forrige uke, så kan jo ikke akkurat si at jeg ladet veldig opp til løpet, men jeg følte meg fin i beina underveis og alt i alt en god opplevese.

  Håper å se så mange som mulig i morgen, onsdag. Første løp i Follotrimmen. Vi sees!

  SvarSlett
 4. Legger også ved GPS-tracken med km-tider: http://connect.garmin.com/activity/31192958

  SvarSlett
 5. Subjektivt sagt ?
  De siste åra har det skjedd mye mye innen løping. På "bloggsida" har det blomstret, særskilt blandt ultrafolket. Mye fornøyelig og kvalitetspreget tekst.
  Men SPORTSBLOGGEN imponerer og fryder litt ekstra. Du (Frode) får til en mix av feature (i betydningen personlig tone) og nær sportsreportasje som sier seks (terningskast).- Hadde nær sagt; Sportsbloggen er sexy, og stimulerer sansynligvis brukernes lyst til å delta.
  SL-reportasjen fanger og fenger (i alle fall meg) fordi den er nær, distansert og kompetent. Nær, fordi den omhandler kjente størrelser som Harald, Dag og Carl Fredrik (oss)... Distansert og kompetent fordi du (Frode) har greie på det som beskrives,- av og blir man minnet om en (løps)opplevelse, det kommer flash av bilder knyttet til egne strabaser. Det er da teksten fenger og fanger. Erindring gjør det mulig å ta eierskap til kunnskapen (.)(!)(?)
  Og dette skjer i stort tempo; tekst, bilder og redigering.
  Snuble, hadde du vært hund kunne du med rette hett Flinken. Keep on running and keep up the good work !

  SvarSlett
 6. Hei Sten.

  Til dine sprudlene kommentarer ovenfor må jeg bare få si TUSEN TAKK! Det er veldig hyggelig - og ikke minst inspirerende - å høre at du setter pris på SportsBloggen.

  Tror det var veldig fornuftig av deg å stå over Sentrumsløpet og heller satse alt på å stille 100 % ship shape til Dusseldorf maraton på søndag. Håper du får full klaff denne gangen og har Dagen. Da er tider ned mot - og kanskje under - 3 blank ikke umulig. Blir spennende å se hva du klarer både mht tid og plassering i klassen. Kun en mann i M60 løp på sub 3 i Rotterdam nylig...

  LYKKE TIL! Jeg krysser både fingre og tær!

  SvarSlett