Er moderne løpesko en bløff?

Dagens tema er diskusjonen rundt løpeskoens fortreffelighet, eller mangel på sådan. Finansavisen (av alle!) hadde i dag en stor og interessant artikkel over to sider med overskriften "Moderne løpesko er en bløff".

Det er ikke ukjente Olav Sveen fra Ready som er mannen bak påstandene. Han har forsket på løpesko i flere år og konklusjonene hans er entydige;

"Demping i skoindustrien er en stor bløff. Det er rett og slett en skandale hva de vil utstyre oss med", sier Sveen til Finansavisen.

Han underbygger påstandene med at moderne løpesko med mye demping gir et dårligere steg og STØRRE belastning på kroppen. Dette understøttes nå av ny forskning, bl.a en undersøkelse fra evolusjonsbiologen Daniel Lieberman fra Harvard, som hevder at barfotløpere treffer bakken med et støt som kun utgjør 0,5 - 0,7 ganger kroppsvekten, mens skoløpere oftest treffer bakken med et støt tilsvarende 1,5 - 2 ganger kroppsvekten. En annen undersøkelse indikerer at kneleddet vris 36-38 grader mer ved bruk av løpesko enn ved barfotløping.

Dette er mye av det samme som Sveen hevder, og som er grunn til at han har tatt patent på en ny type sko. Det hadde vært interessant å testet Sveen sine sko, men dessverre er det ikke bare for oss å gå i butikken å kjøpe disse skoene, da skobransjen er svært konservativ og det er en lang vei å gå før skoene eventuelt kommer i masseproduksjon.

Det var etter et come-back, etter å ha vært borte fra løping i 10 år, at Olav Sveen gjorde seg disse refleksjonene, som siden er blitt sterkere.

"For meg er det ikke skygge av tvil. Med disse skoene kan man løpe fortere og samtidig være mindre utsatt for skader," sier Sveen til Finansavisen.

Sveen løper i hvertfall fort. I høst ble han suveren norgesmester på halvmaraton i klasse M50-54 på sterke 1.18,25. Med det var han hele 4 minutter og 20 sekunder foran nummmer to i den sterke vinden under Oslo Maraton.

Uansett skal det bli interessant å følge denne debatten videre. Det hadde også vært interessant å høre hva andre mener om dette, så si gjerne din mening i kommentarfeltet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar