Håper på snarlig bedring

- Av Harald Ringen - 

Hei, lenge siden sist.


På tide med en liten oppdatering.

Innlegget er skrevet av Harald
(Se også kommentarfeltet - red.)
Jeg har nå vært nesten borte fra jobb og all idrett på 5. uka og vet ikke hva fremtiden bringer. Føler at i sommer har alt gått fra himmel til helvete! Fra klasseseier i sentrumsløpet til å nesten ikke kunne gå. Aner riktignok en liten lysning i tunnelen men det går sagte. Har kopiert fra NRF en diagnose på min lidelse for de som er spesielt interessert. Det som er den stor ulykka i dette er at det oppstod via en tarminfeksjon i Tyrkia. Altså det bryter ikke løs av seg selv som kanskje noen tror. Har hatt dette latent i kroppen i ca 28 år uten nevneverdige plager, men med denne infeksjonen reagerte kroppen med fullstendig backlæsj og prøvde å forsvare seg så godt den kunne med å danne betennelser i og rundt diverse ledd! Sånn er stågan!

Er rammet av reaktiv artritt, dvs. leddbetennelse som reaksjon på en infeksjon en har hatt.


Har kopiert denne fra Norsk revmatikerforbund!



Reiters sykdom


Reiters sykdom er en betennelsesaktig revmatisk sykdom. Reiters Sykdom defineres som en kombinasjon av leddgikt, øyekatarr og urinrørskatarr.

Sykdommen finnes hovedsakelig hos menn og for 85% begynner den i aldersgruppen 16-34 år. Er det ikke øyekatarr og urinrørskatarr, men bare leddbetennelse, kalles dette reaktiv artritt, dvs. leddbetennelse som reaksjon på enkelte infeksjoner en har hatt. Den egentlige årsaken er ukjent. Det er mulig at Reiters kan utløses av visse mikrober ved tarminfeksjon og urinveisinfeksjon. Reiters sykdom er en kronisk sykdom. Av den store gruppen med betennelsesaktige revmatiske sykdommer, er kanskje Reiters totalt sett den enkleste å behandle og går i ca. halvparten av tilfellene over etter noen måneder, andre kan få tilbakefall og andre utvikler kronisk leddbetennelse.

Symptomer

Symptomer fra ledd starter vanligvis 1-3 uker etter en periode med urinrørsutflod eller diaré. De fleste har også feber i startfasen. Artritt (leddbetennelse) opptrer hyppigst i vektbærende ledd. Knær og ankler blir først angrepet., men også imindre ledd som tå-og finger-ledd kan affiseres.

Sykdommen faller vanligvis til ro i løpet av noen uker til måneder. Tilbakefall oppstår hos omkring 60% av pasientene.

Leddplagene starter ofte akutt, og det kan føre til betydelig funksjonsnedsettelse i perioder. Sykdommen begrenser seg ofte til 4-6 ledd. Sykdomsbildet er i de fleste tilfeller lett. Varig nedsatt leddfunksjon forekommer meget sjelden.

Hvordan stilles diagnosen?

I den akutte fasen av sykdommen er antall hvite blodlegemer økt, blodprosenten kan være nedsatt og senkningen betydelig forhøyet. Den revmatoide faktor, som ofte finnes i blodet hos pasienter med kronisk leddgikt, mangler. Personer med Reiters Sykdom har heller ikke revmatiske knuter.


Ha en god dag, hilsen Harald

6 kommentarer:

  1. Hei Harald!

    Dette er fryktelig leit.
    Det var veldig rart å se deg slik når jeg besøkte deg for et par uker siden. Fra å være en supersprek atlet (som du jo fortsatt er - husk det!!!) – til å bli så handicap’et at du knapt klarte å gå. Jeg har ikke villet omtale dette før du selv gjorde det, men jeg føler virkelig med deg. Her klager jeg over en liten betennelse som gjør at jeg ikke kan trene på en uke… Burde skamme meg, når jeg ser hva først Vidar og så du sliter med av virkelige plager. Litt betegnende også kanskje, at mens mine smerter forsvant i det jeg svelte min første voltarentablett, så merket ikke du noe smertestillende effekt av samme medisin. De sterke voltarentablettene bet ikke på lidelsene dine i det hele tatt. Kortison og sprøyter har forhåpentligvis døyvet smertene, og jeg håper inderlig at du er på bedringens vei!

    Du har jo hatt dette svineriet før, men aldri så sterkt som nå, så det må jo gå over denne gangen også. Det er ”bare” litt ekstra seiglivet denne gangen.

    Så ikke mist motet, Harald! Det kommer bedre dager. Dager da smertene er borte. Dager da Harald Krampe (jeg gjør forresten stadige fremstøt for å overta det ”krampenavnet” ditt.. :-) er tilbake i manesjen og igjen herjer høyt oppe på resultatlistene sommer som vinter. Men jeg skjønner at fokuset ditt nå ikke er der, det er ikke løpingen som er viktigst nå. Derimot å bli frisk igjen og å komme tilbake i jobb og til et normalt liv, snarest mulig. Huff, fem uker er fryktelig lenge.

    Takk for at du ga oss et dypere innblikk i hva det er du sliter med. Trøsten må vel være at det går over til slutt, og at dette ikke er noe som slår ut av seg selv. Utfordringen fremover blir da å unngå alle andre sykdommer og infeksjoner, å unngå alt som kan gi denne sniksykdommen muligheten til å angripe på ny.

    God bedring, min venn!!
    Jeg må også si at humøret ditt og positiviteten var beundringsverdig. Og vaflene var veldig gode forrige søndag!
    Stå på Harald! You will be back!!!

    Hilsen Frode

    SvarSlett
  2. Hei Harald!

    Riktig god bedring. Jeg håper du kommer deg raskt igjen. Hils Hanne.

    Hilsen Hanne :-)

    SvarSlett
  3. Tusen takk for omtanke og pene ord i en litt vanskelig fase i mitt liv Hanne og Frode!

    SvarSlett
  4. Traff denne bloggen helt tilfeldig! Og måtte bare lese litt. Tøffe saker for en meget aktiv kar! Men igjen, det at du er så sterk fysisk hjelper deg nok langt på veg. Det vet vi som trener mye og har vært syke.! Aldri gi opp!

    Sender deg gode treningsvibber og krysser fingrene for at du kan springe igjen og igjen og igjen:)

    SvarSlett
  5. Jeg fikk Reiters i 1988 som aktiv friidrettsutøver(mellomdistanse). Havna i rullestol på sykehus en tid og verden stoppa opp. Ble etter noen måneder mye bedre, men greide ikke å trene, i alle fall ikke å løpe. Fikk en del opp og nedturer og i 1999 (tror jeg det var) endret de diagonosen til Bekhterev sykdom etter bl.a. påvisning av leddforandringer i ryggen. For 4 år siden var jeg så heldig å få en ny medisin som heter Enbrel. Den ga umiddelbart en utrolig forbedring i helsetilstanden. Jeg greide å begynne å løpe igjen. I fjor sommer (etter 4 år med trening 3-4 dager i uken) greide jeg 40.26 i Sentrumsløpet og i sommer er målet å komme seg under 40. I hele vinter har jeg trent 5 dager i uka. Det er håp, men det tar tid. Hadde jeg vært deg hadde jeg sjekka muligheten for å få Enbrel.

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig godt å høre at du er på bedringens vei. Ønsker deg god trening mot sentrumsløpet. Tror ikke jeg trenger den medisinen foreløpig men takk for tipset. Reiters er noe dritt. Har aldri hatt så vondt noen gang som når betennelsen var på det værste. Men for meg gikk det fortere over! Utbruddet kom 1. august 2011. Da måtte jeg bruke krykker i hele august. Trent meg sakte og rolig opp (en dag i uka med styrke)og i vinter gikk jeg Grenaderløpet. Vi må bare aldri gi opp. Bevegelse er alfa og omega. Og særlig for deg som i tillegg har fått Bekhterev. Lykke til videre!

      Slett