På Ultra-dypt vann!

Skrekk og gru! Nå har jeg meldt meg på NM i ultraløp, 6-timers på Romerike 20.august! Som et steg på veien stiller jeg også i Kongsvinger halvmaraton i morgen. Vet jeg hva jeg går til? Nei, neppe!...

Jeg har syslet med tanken en stund, akkurat lenge nok til at kontingenten er hevet og t-skjorte ikke lenger følger automatisk med på kjøpet. Men det får stå sin prøve, for nå er jeg endelig påmeldt! Løp så langt du kan på seks timer, rundt og rundt i en løype på Fetsund på 1.989 meter... Dette blir en helt ny erfaring. Og en stor utfordring! For seks timer er fryktelig lenge. Det er nesten dobbelt så lenge som den lengste løpeturen jeg noengang har løpt! Men neppe dobbelt så langt...

Det får være min trøst. For her blir det nok kosetempo fra start... Eller hur?


Siden jeg må en liten tur til Lillehammer og Sjusjøen igjen før en ukes oppladning og ferie venter på Kreta, så legger jeg inn halvmaraton på Kongsvinger i morgen som en fin gjennomkjøring. Men formen er ikke all verden.

Sogsvann Rundt Medsols - 3 runder
På onsdag stilte jeg i mitt 16. SRM, men for første gang løp jeg tre runder rundt vannet. Tiden ble moderate 38,46 og jeg hadde store problemer med å holde 4 minutters tempo på kilometeren. Høydepunktet var dukkerten og kyllingen etterpå...Første runde passeres i det varme, fine sommerværet ved Sognsvann, enn så lenge med singlet'en på, mens en-rundesløperne ligger strødd i gresset...
Endelig kan jeg klokke meg i mål på 38.46, etter drøye 13 minutter på hver av de to første rundene og ca 20 sekunder raskere på sluttrunden. Så noe var det jo å glede seg over...
Puuuhhh..... Det var varmt!
Men jentene mine Mira, Marie og Hanne som heiagjeng var fin oppmuntring...


Nei, pust og form har ikke respondert som håpet i sommer, til tross for bra kontinuitet i treningen, så jeg er ikke veldig optimistisk verken med tanke på morgendagens halvmaraton eller sekstimersløpet om 15 dager. Men den som intet våger...

Jeg tar imidlertid svært gjerne i mot gode råd foran min ultradebut av mer erfarne løpere, som det jo er mange av blant mine FB-venner, og forhåpentligvis leser noen av dere denne bloggen av og til.

Noe av det jeg lurer på :
- er det lurt å løpe hele tiden, eller legge inn faste perioder med gange underveis?
- er det best å satse på jevn fart og håpe å holde alle seks timene, eller løpe litt fortere så lenge en klarer og deretter fullføre som best en kan? (Min styrke med negativ splitt er vel ikke så lett å få til i et ultraløp?)
- er det lurt å skifte sko underveis?
- bør skovalg være som for et maratonløp eller bør jeg prioritere sko med bedre demping?
- hva med næringsinntak før og under løpet?


Spørsmålene er med andre ord mange, og usikkerheten tilsvarende stor.
Her føler jeg meg virkelig på (ultra)dypt vann....

Uansett var det godt med en dukkert i Sognvann etter løpet!

4 kommentarer:

 1. Hei Frode!
  Med din løpsstyrke har du intet å frykte på ditt første ultraløp. Mine råd til deg og alle andre som måtte være usikre på hvordan et slikt løp legges opp:

  En rolig start er ofte en god garanti for et utmerket resultat. Bare la konkurrentene løpe fra deg første timen mens du selv justerer deg inn på en bekvem og god flytsone. Spis og drikk gjerne en time før løpsstart, men ikke kjør i deg mengder. Spise/drikke 1-2 ganger i timen er helt greit. Da anbefaler jeg å gå i ca 30-40 sekunder mens du inntar næringen, da taper du ikke mange sekunder samtidig som du investerer i en ørliten restituering av energilagrene.

  Gå ikke hardt ut med håp om at det holder så lenge som mulig. Da er faren stor for at du tapper energilagrene helt ned og med det så umuliggjøres fettforbrenning. Prøv å løp slik at du alltid føler at du har litt igjen, så kan du heller tyne de aller siste kreftene ila den siste timen.

  Vær forsiktig med å innta for mye søtt, f eks i form av sportsdrikk, prøv heller å finne alternativ mat og drikke du kan ha med deg på din egen servicestasjon, ta gjerne med deg et lite campingbord.

  Å bytte sko på en 6-timer er ikke nødvendig. Gardér deg mot gnagsår ved å forhåndsplastre med Compeed der du lettest får gnagsår. Det er lurt med litt romsligere sko eller litt løsere snøring enn vanlig. Sko m/større dempning enn vanlig burde ikke være nødvendig.

  Du er nå klar for minst +70 km i din første 6t konkurranse og en god plassering i klassen din. Lykke til

  Mvh Erik


  (Innlegget ble skrevet på SportsBlokken 8.8.11 av Erik Nossum - red.anm.)

  SvarSlett
 2. Eg er i same situasjon som deg, Frode. Min debutt og er veldig usikker på korleis ein skal gripa fatt ein slik utfordring. Men flotte råd i frå Erik her. Eg tenker legga ut i mitt langkøyringstempo, men har jo aldri sprunge det noko særleg lengre enn litt over 3 timar. Skal du ha med eigen føde? Trur du ikkje arrangøren har lagt opp til mat som passar løpet? Trur eg kjem til å springa i enten Asics Kayano eller New Balance "lettskoa" mine. Ikkje lyst på så mykje ekstra vekt heller, så går truleg for New Balance. Veldig spent på korleis kroppen reagerar etter passerte 4 timar. Håpar å springa ein del km saman med deg på laurdag. Uansett snakkast me no ;)

  SvarSlett
 3. Hei hei!

  Rune, artig at vi begge debuterer i morgen. Jeg våger neppe å legge av gårde i ditt langturtempo, da det nok blir litt for raskt for meg. Du nevnte vel også at målet var 75 km. Da kjemper du veldig høyt oppe på listene. Kanskje du blir løpets store overraskelse? Blir spennende. Mine ambisjoner er adskillig mer moderate. Er fornøyd hvis jeg klarer å bikke 60 km. Vedr føde, så står det følgende på løpets hjemmeside; ”Underveis blir løperne traktert med diverse spiselig og mange ulike drikker underveis. Sportdrikken vi serverer er den nye spennende WinForce sportsdrikken som kom til Norge i fjor. Etter løpet og i forkant av premieutdelingen blir det gratis servering av gryterett til alle deltagerene på 6-timers.”
  Tror jeg tar med en saltdrikk, litt mørk sjokolade, bananer og noen geltuber som supplement til arrangørens tilbud, skjønt bananer får vi kanskje?

  Takk igjen til Erik for kjempegode råd! Jeg lytter til alle råd fra erfarne ultraløpere, og særlig til en kar som har løpt Norge på langs – 2521 km fra Nordkapp til Lindesnes – på 43 dager!! Strategien min blir omtrent som du anbefaler, med en veldig rolig åpning og finne mitt eget tempo. Kommer ikke til å være redd for å legge inn korte gåpauser heller. Det eneste jeg er uenig i er din antydning om 70+ km... Ikke en sjanse...

  Lykke til begge to og alle andre som skal løpe i morgen!

  SvarSlett
 4. Eg har justert ned til 72km og er truleg fortsatt altfor optimistisk. har jo ikkje aning på korleis kroppen reagera på detta her ;)

  SvarSlett