Alt klart for Det Store Vårsleppet

Til helgen slippes kalvene ut på vårbeitet!
Det er i hvert fall utrolig mange løpere som skal i ilden førstkommende helg. Her på Østlandet er det vårslepp i Fredrikstadløpet på søndag, etter en liten forrett med tyvstart på Sørum dagen før. På Vestlandet er Bergen Ultra med hel og halvmaraton på programmet. Og i utlandet går to store maratonløp med mange norske på startstreken i Rotterdam og Paris.  Endelig, nå er vi i gang med sesongen!


Vi får håpe at været blir like bra i Fredrikstad som det var i fjor. Løpet går bl.a. langs kaikanten på bildet i flotte omgivelser.


For min egen del kommer løpssesongen litt for brått på. Jeg har jo bare hatt hele vinteren å forberede meg på... Så da satser jeg på å ta dette som en hardhelg og tar konkurransene som de kommer. Hvis det går noenlunde greit og kroppen er klar, så blir det dobling med 5 km på Sørum lørdag og enten 5 km eller halvmaraton i Fredrikstad søndag. Puuhh. Kanskje ikke så lurt og jeg blir nesten sliten bare ved tanken, så jeg bestemmer meg først etter løpet i Sørum. Jeg skal absolutt ikke være for storkjeftet, men tvert i mot ydmyk og forsiktig på egne vegne. Jeg har nemlig vært veldig trøtt og sliten de siste dagene. Etter helt rolige treningsturer har det føltes som om jeg har gått Birken på nytt, ja jeg har til og med vært sliten i armene etter korte løpeturer! Men et par roligere dager til hjelper forhåpentligvis.

Jadda, det får gå som det går. Det er uansett alltid spennende å komme i gang med sesongen. Egentlig hadde jeg håpet å kjøre samme opplegg som i fjor. Da var det sesongåpning i Fredrikstadløpet med 5 km, før samme distanse stod på programmet i Stomperudkarusellens første løp helgen etterpå. Jeg var ikke helt fornøyd med 18,18 i sesongåpningen i fjor, men etter den tøffe gjennomkjøringen i Fredrikstad gikk det langt bedre på Sørum, da jeg kjempet meg inn på rett side av 18-streken. Dermed var et av sesongens store mål allerede i boks.


Helge Dolsvåg kom, løp og vant Stomperudkarusellens første løp i fjor. Her i samtale med navnebror Helge Horn, som sikkert stiller i år også. Det er i hvert fall litt kortere vei fra Ski enn fra Kristiansand.

I år går som nevnt disse to raske 5-kilometrene samme helg. Synd at det skal være så vanskelig å koordinere slikt. Men det er sikkert ikke så lett heller. Uansett, det gjelder å tilpasse seg, så jeg dro til Sørum på mandag for å teste løypen i min siste kvallitetsøkt før helgen. Det har blitt altfor få av de i vinter. Kun to ganger har jeg funnet veien til Ekeberghallen. Så jeg trenger nok langt flere hardøkter og noen kilo mindre å drasse på før jeg er i toppform.

Men på mandag passet det perfekt å legge inn et testløp på Sørum, med den årlige bordtennisturneringen hos Arnstein noen kilometer unna senere på kvelden. Denne gang klarte jeg sogar å svinge racketen uten å bli skadet, som sist! Men testløpet får kun middels karakter, med 18,46, hvilket tyder på at det skal bli svært tøft å matche tidene fra i fjor! Men så har jeg jo også blitt mye eldre og rykket opp i klassen for de som er over halvveis mot hundre...


Løypen på Sørum er bar og fin hele veien. Her fra den eneste nedoverbakken, med påfølgende tøffe stigning i snøhellingen, i den ellers paddeflate traséen. Det store spørsmålstegnet er gjerne vinden, som har en lei tendens til å komme mest i mot. I dag blåser det 20 m/s i vindkastene, hørte jeg akkurat på radioen, men det er heldivis kun meldt lett bris i morgen. Løypekart og testdata kan ses HER.

Som nevnt blir dette en spennende helg for mange løpere. Steinar og Morten sesongåpner også på Sørum, så her blir det en artig OI-duell og fremfor alt en hyggelig tur sammen. Gleder meg allerede til vaflene etterpå. Gaute stiller forhåpentligvis også. Og i Fredrikstad er det garantert mange kjente fjes på startstreken.

Det blir også spennende å se hva maratongutta Espen Ringom og Rune Solheim klarer i Rotterdam. Begge er på sub 3 jakt! Og min overmann fra Maratonkarusellen i Bergen i høst, Bjørn Fretland, stiller som vanlig til start på samme distanse samme sted. Det er mange interessante innlegg og betraktninger rundt dette på mosjonisten.com, med vanskelige skovalg og andre essensielle spørsmål. Gjør det enkelt, gutter, og eksperimentér i hver fall ikke verken med fart eller utstyr på en maraton!


Gled dere til Rotterdam Marathon, det er kjempebra! Jeg får imidlertid håpe at dere ikke får 30 plussgrader, som vi slet med i rekordvarmen i 2007. Her ligger jeg i rygg på Dag etter ca 30 km.


LYKKE TIL alle sammen, både med helgens løp og med sesongen 2011 !!

4 kommentarer:

 1. Takk for det Frode og selv lykke til med racene i helga! Vi får nok bedre vår i Rotterdam.. =) At jeg ikke skal eksprimentere med fart eller andre ting kan jeg forsåvidt ikke love =) hehe! Målet er selvsagt 2:59:22 (i wonder why!)

  GOD HELG ALLE!

  SvarSlett
 2. Hehe. Og selv takk! Det er bra at du ikke nøyer deg med 2.59.59 !! Klarer du målet ditt, spanderer jeg med glede en halvliter etter Sentrumsløpet!!

  SvarSlett
 3. Lykke til du og, Frode ! På tide du legger vekk skiene no, og kjem i gang med det som virkelig gjelder ;-) Har vore artig og fulgt med på ski-reportasjane dine i vinter og all treninga har tydelegvis gitt resultater.
  Ser ut som det blir gode forhold i Bergen, så eg gleder meg som ein unge. Målet om sub. 3 har eg eit heller avslappa forhold til. Sjølve formen er god, men har ikkje fått nokon lange turer på asfalt etter sist maraton(7 veker) pga div. småskader. Har nok blitt litt for einsformig trening på mølle i vinter etter ein historisk dårleg vinter reint føremessig. Om eg unngår kramper eller uforusette problemer tipper eg mellom 3t og 3.05,men drøymer om 2.59.

  Bjørn F.

  SvarSlett
 4. Takk for det, Bjørn. Skiene er satt bort nå, selv om de sannsynligvis tas frem igjen i påsken. For de aller ivrigste er det fortsatt mulig å gå på ski lokalt på golfbanen, men ellers er det nå løping som gjelder :-) Du er ikke skvetten, som kliner til med maraton igjen, til tross for få langturer og småskader. Det blir spennende! May your dreams come true!

  SvarSlett