Treningstips fra Anders Aukland -
vinneren av beinhardt Norefjellrenn

Med sin imponerende seier i Norefjellsrennet på lørdag viste Anders Aukland at han fortsatt kanskje er verdens beste klassiske langløper. Aukland ledet fra start til mål i det som den ene etter den andre av eliteløperne karakteriserte som det hardeste rennet de noensinne hadde gått.

Mer om Norefjellrennet lenger nede, men det er kanskje interessant å se litt på noen treningstips fra nettopp Anders Aukland, fra et foredrag han holdt for noen måneder siden på temakveld hos Sportsmasters.
Du blir god på det du trener på - men tren variert !
Anders Aukland er som kjent en veldig god løper med flere medaljer på 5000m og 10.000m i NM. Han er også norgesnester i duatlon, og trener allsidig. Så det kan virke noe paradoksalt at nettopp Aukland sier at man blir god på det man trener på, samtidig som han anbefaler variert trening med bl.a løping, kajakk, styrketrening og selvsagt mye bruk av rulleki. Men med variert trening kan man trene mer, lettere unngå skader og samtidig få ekstra opplevelser, glede og motivasjon. Jeg har tidligere vært på et foredrag med Marius Bakken, som var mye mer ekstrem på dette. Der var det kun løping som gjaldt, og bittelitt styrketrening i korte perioder. Men også Bakken vektla variasjon i form av periodisering som viktig.Variasjon i praksis på 1-2-3

1. Både Anders og Jørgen trener mye padling om sommeren med lange turer.
2. Løping (over) har alltid vært en viktig del av treningen for Anders, som er den klart beste løperen av alle langrennsgutta og innehaver av Egebergs Ærespris.3. Sommerski eller rulleski. Langrenn er blitt helårsidrett.


Gode treningsråd
Aukland presiserte viktigheten av periodisering av treningen. Det er også viktig å skille klart mellom rolige og harde økter, sånn at de harde øktene blir nettopp harde. Han rådet oss også til ikke gjøre ting så vanskelig. Selv opererte han kun med 3 kategorier; rolig, medium eller hard trening. Med andre ord; ikke overfokuser på soner og pulsklokke.Om å toppe formen
De siste tre ukene før en viktig konkurranse skisserte Aukland slik (se bilde nedenfor). Her var han ganske samstemt med Marius Bakken, som også gjerne tok det rolig den nest siste uken, mens det den siste uken er viktig at kroppen ikke "sovner". Men det er uansett viktig å samle overskudd.


Sett deg konkrete mål
Det er viktig for alle å sette seg konkrete mål. Det gir motivasjon og struktur - samt tilfredsstillelse og fornyet motivasjon når man når målene. Men veien til målene er viktigst og det trenger heller ikke å være store og "hårete" mål. Små mål og delmål underveis, som man har stor sjanse for å nå, kan være vel så viktig.


Her har Anders nådd et av sine virkelig store mål, som vinner av Marcialonga.


Norefjellrennet
Tilbake til Norefjellrennet. Årets sesong har nok ikke vært helt vært som håpet for Anders Aukland, med 4.plass både i Vasaloppet og i Birken. Så da smakte det nok ekstra godt å avslutte med seier i Norefjellrennet, sesongens siste renn i Ski Classics. Flere av løperne beskrev dette som det hardeste de har vært med på, og disse gutta har vært med på mye! Mathias Fredriksson kalte det "vansinnigt", og sa at "det gjaldt bare å overleve!". Han sa det riktignok med et smil, men likevel...

En annen som overlevde, såvidt, var Carl Fredrik Hagen. Men det er litt av et blodslit han beskriver;

"Siste delen av løpet var noe av det verste jeg har vært med på. Kroppen var totalt utkjørt og fiskebeinsbakkene (disse var det ikke få av!!) sugde ut alt som var av krefter og nedover følte jeg skiene stod stille. Likevel klarte jeg å mobilisere og den sterke psyken min kom godt med! Den siste milen var jeg helt på felgen og husker at jeg begynte å prate med meg selv. Det gikk i skilpaddetempo, men beina og armene klarte rett og slett ikke å gå noe fortere."

Les resten av historien om Norefjellrennet 2011 - en brutal opplevelse på hans egen blogg!

Til tross for at Carl Fredrik møtte veggen, slet han seg tappert inn på 4.35. Belønningen ble en soleklar seier i klasse M20-29 år og bestetid for alle i de klassevise resultatlistene, uavhengig av alder. Kun 27 mann fra eliteklassen var raskere. Sterkt levert av 19-åringen! Vinnertiden til Aukland var 3,47, men kun fire mann kom i mål under 4 timer. Det var store tidsavstander og nevnte Fredriksson på femte hadde 4,06.Carl  Fredrik Hagen forventningsfull før start, "intetanende" om blodslitet som ventet.
(Foto: CF privat)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar