Kjempetur til Karlstad

På en våt, kald og sur sommerdag, hva er da bedre enn å ta en dagstur til Karlstad for å løpe 10 km? Det ble i hvertfall en kjempetur og vi var stort sett godt fornøyde med det sporstlige utfallet også.


Snart klare for vennskapelig kappestrid med jevne nappetak i reisefølget mellom 3 Oppegårdinger, supplert med Carlsen fra Rustad. Vi kom alle i mål innenfor et drøyt minutt, etter vekslende føringer underveis.

Svein Hagen hentet meg hjemme på Sofiemyr allerede kl 08.45. Trond Inge var da på plass, før vi i tur og orden fylte opp bilen med Harald og Svein Arne. Alle sammen var vi spente. Bleke, men fattet. Optimistiske, men nøkterne. Praten gikk livlig i bilen bortover og tre timers kjøretur gikk fort unna, med Svein bak rattet. Svein Arne og Trond Inge med lure smil.

Mens det visstnok pøsregnet hjemme i Oppegård, hadde vi oppholdsvær omtrent hele dagen. Vi ankom Karlstad i god tid, to timer før start. Været var omtrent som antydet i forhåndsomtalen, litt kjøligere, med fin løpstemperatur på rundt 14 grader. Aberet var som fyktet vinden og vi ble ønsket velkommen av særdeles kraftige vindråser. Det må minst ha blåst frisk bris, flaggene stod rett ut og springvannet i det vanligvis så idylliske vannet i startområdet blåste langt bortover vannet. Nei og nei, dette var enda verre enn fryktet, og optimismen dalte noen hakk.

Harald lader opp i avslappet positur en time før start.

Jeg håpet i det lengste på at vinden skulle løye, og litt mindre vind var det nok når startskuddet smalt kl 14.10.  Harald så jeg kun på oppvarmingen og i startfeltet. Straks skuddet smalt, så stakk han, og løp inn til strålende klasseseier i min klasse M45-49 på 34.25. Gratulerer! Men litt lenger bak ble det en artig duell mellom oss andre fire i reisefølget;

Da er vi i gang! Her etter ca 500 meter. Jeg er omkranset av Trond Inge (til venstre), den glade haldenser Rolf Bøhn (til høyre) og Svein H ved siden av han igjen, utenfor bildet. Svein Arne ligger 10 meter foran oss. (Bilde: fra arrangørens hjemmeside)


Begge Svein'ene startet offensivt, men etter kort tid var det Trond Inge som i kjent åpningsstil tok kommandoen og fikk raskt en luke til oss. Denne gang la jeg meg i rygg på Hagen, ikke omvendt, som har vært det vanlige i Follotrimmen. Men etter et par kilometer byttet vi plass, jeg måtte gjøre min del av drajobben, men Svein hang seg tilsynelatende lett på. Etterhvert kom vi opp på siden og forbi hans navnebror Sølvberg. Trond Inge lå nå 25-30 meter foran oss, og etter ca 4 km ble også unge Carlsen innhentet og passert. At han slapp såpass lett, skyldtes ikke "vanlig" sprengåpning og sprekk, men hold, skulle det vise seg etterpå. Heldigvis for Trond Inge, så ga det seg etter en stund, og med 38,35 ble det ny fremgang for hans del etter skadeplagene i vår.

Vinden var mest plagsom på første halvpart av løpet, da vi fikk den rett i fleisen på flere flate strekk langs sjøen. Jeg prøvde å finne noen brede rygger å ligge bak, men mellom 4 og 6 kilometer ble jeg stort sett liggende i et vakum, Svein hadde sluppet med noen meter, og jeg hadde heller ingen rygger foran meg å gjemme meg bak. Kritisk fase! Jeg var imidlertid forberedt på dette og prøvde å tenke positivt. Hadde også fått Ole Kjell i kikkerten, men det var for langt frem til å få kontakt. Og bakfra begynte Svein H å ta innpå. Kanskje de andre to kompanjongene begynte å nærme seg også..

Men så, plutselig og overraskende (!) dukket 7 km-skiltet opp. Det ga et lite kick, for jeg hadde ikke sett 6 km passeringen og trodde ikke vi var kommet så langt. Nå kjente jeg meg plutselig sterk og økte farten litt. Skulle det bli en bra tid på 37-tallet, måtte jeg begynne sluttkjøret. I gågaten innhentet jeg Siri Størmer. Også hun slet med hold, allerede fra 4 km og helt til mål, fortalte hun senere, da vi begge ventet på en burger i Töckfors på returen hjem.

Selv i det sure været, var det mange tilskuere langs løypen og spesielt i gågaten, og som vanlig var det en fantastisk atmosfære rundt dette løpet. Dette gir også ekstra energi, som sammen med den flate og lettløpte traséen nok er grunnen til at så mange norske hvert år drar til Karlstad - og at mange, inkludert meg selv, har persen sin nettopp her.

Fra 7 til 9 km hadde jeg min beste periode. Etter å ha plukket Størmer, ble det fornyet jakt på Ole Kjell og etter ca 8 km var han innhentet.
- "Heng deg på", sa jeg i det jeg passerte med litt høyere marsjfart.
- "Orker ikke", kom det tilbake.
Da var det bare å fortsette kjøret alene. Jeg kastet et blikk bakover i en sving og registrerte at Sven H fortsatt ikke var langt bak. Med hans bakgrunn fra triathlon og maraton fra gamle dager, kommer han nok bare til å fortsette fremgangen. 

Den siste kilometeren ble tung og det var lite krefter å spurte med. Jeg hadde forlengst skjønt at 36-tallet ikke var oppnåelig i denne vinden, men løp for en tid så langt ned på 37-tallet som mulig. Jeg klokket meg inn på 37,16 men fikk offisielt 37,21 og må si meg veldig fornøyd, særlig med gjennomføringen. Hadde en liten down midtveis, men alt i alt mer enn godkjent.

Jeg fikk 4.plass i klassen, som Harald vant, Hermann ble nr 3, Ole Kjell 5, Svein 6 og Trond Inge 9 ! Artig! Når jeg samtidig tar med at Rolf Gran fra Ski ble nr 7, så skulle en nesten tro at det var et lokalt løp i Follo vi hadde deltatt i !..

En glad gjeng fra Oppegård (og en fra Rustad) etter løpet. (Foto: Bjørn Johannessen)

Svein H virket veldig fornøyd med løpet sitt (37,36), mens Svein S som vanlig ikke var helt fornøyd, klar klasseseier i M60 til tross på 37,55. Av og til kan det være lurt å ikke spenne forventningens bue for høyt, da blir man heller ikke så lett skuffet. Av samme grunn er f.eks Jens Arne Svartedal selverklært pessimist. Selv la jeg kanskje listen i høyeste laget denne gangen, med mine antydninger om 36-tallet. Og hadde det ikke vært for den forbaskede vinden..... Tja... uansett er det alltid kjekt å ha noe å skylde på.

Etter løpet ble det hyggelig prat og masse gratulasjoner til bl.a. Øystein (med 6.plass totalt og beste norske), Jens Christian (med pers) og Jorunn (med nok en pallplass), som alle gjorde kjempeløp.

Bølergutta var på plass i år også. Og det til gagns. Øystein gratulerte meg før løpet - med det etterlengtede opprykket til Leeds !! Vi er begge mangeårige Leeds-supportere. Etter løpet kunne jeg gratulere han med strålende 6.plass totalt, seier i M35-39 og beste norske løper på 32,51. Hermann kom på 3.plass i M45 med 35,22. Gratulerer til begge (og de øvrige Bølergutta) også med seier i lagkonkurransen!


Gratulasjoner også til råskinnet Jens Christian, som ble nr 8 totalt og snek seg under 33 minutter for første gang (ny PB på 32,58) - kun knepent slått av Øystein og av Gudmund Høst, som vant klasse M50 på 32,57 !!  Utrolig bra! Ole Kjell var nok ikke like godt fornøyd, men kan enn så lenge trøste seg med blomsterbukett..


Jorunn Rekkedal er alltid like blid. Men så leverer hun også alltid toppresultater. I forhåndsomtalen lurte jeg på om hun kunne fortsette sin fantastiske rekke etter 1. 2. og 4. plass på sine siste 3 starter i Karlstad. Og det gjorde hun. Bare 3.plassen manglet i premiesamlingen, og den fikk hun selvsagt nå! Sammen med blomster og pengepremie på 1000 kr. Tiden ble sterke 35,06, hele 11 min og 40 sek bedre enn "vinnertiden" i K45-49 !! (Jorunn stilte ikke i veteranklassen.)

Harald kan juble over ny klasseseier!

Bilturen hjem ble meget hyggelig, med en sliten, men stort sett fornøyd gjeng, som valgte å bruke en hel lørdag på å kjøre 40 mil på egotripp til Sverige - og som attpåtil var enige i at dette virkelig var livskvalitet! Kanskje ikke alle er helt enige med oss i akkurat det. Men det får heller stå sin prøve. Det var uansett en fin og minnerik dag. Og til neste år er jeg nok på plass igjen.

Takk for turen til reisefølget, som her fyller opp lagrene igjen i Töckfors med hamburger og cola.

Klasse M45-49 - de 9 beste; 

1 Harald Ringen 917 Oppegård 34:25.5
2 Lorenzo Nesi 678 FK Studenterna 34:53.9
3 Hermann Bruun 2543 Bøler IF 35:22.8
4 Frode Monsen 2784 Oppegård IL / DnBNOR 37:21.3
5 Ole Kjell Langmyren 765 DnB NOR 37:28.4
6 Svein Hagen 2564 Sofiemyr 37:46.4
7 Rolf Gran 982 Ski 38:13.0
8 Arne Bent Bjørge 955 Ok Bill 38:22.0
9 Trond Inge Carlsen 934 Rustad IL 38:35.0 

For øvrig er det bare hyggelig med kommentarer fra andre - enten dere deltok selv eller ikke.

5 kommentarer:

 1. Takk for hyggelig tur til Karlstad.

  Jeg synes det var verdt turen ikke minst sosialt, men også sportslig til tross for kun 38:35 for min del. Men det var stor framgang å spore, og jeg er på rett vei. Det var veldig lett til å begynne med, og jeg la meg i rygg på Svein H. og Frode, men plutselig så jeg Svein Arne et stykke foran oss og da måtte jeg forsere for å ta ham igjen. Det var jo ham jeg skulle slå, så dette ble litt omvendt. Siden dro jeg ifra, og så kom Ole Kjell opp, og jeg la meg i rygg på ham. Men ved 4 km fikk jeg hold, som bare ble verre, og jeg måtte se den ene etter den andre løpe fra meg. Etter å ha roet farten ned i joggetempo, begynte det å slippe ved 7 km. Fra gågata og inn gikk det lett, og da var det min tur til å passere løpere.

  Svein Arne hadde lover meg en kald vørterøl av beste merke dersom jeg slo ham. Han var storsinnet nok til å gi meg den likevel, kanskje som trøstepremie?

  SvarSlett
 2. Liten verden Trond Inge, ser du løper sammen med Frode som også jobber i DnB NOR. Hilsen dansken (Kim Skotte) fra Nordmarkstravern 2009 :-)

  SvarSlett
 3. Hei Kim,

  jeg satser på Nordmarkstravern i år igjen, denne gang for 3.gang. Men det skal vel mye til å gjenta de to første år 2.plasser for 3.gang.

  SvarSlett
 4. Hei Kim - og Trond Inge.

  Artig! Ja verden er ikke stor, i hvertfall ikke løpingens verden. Her vi alle som en stor "familie". Hyggelig at du har funnet veien til bloggen, Kim (som første danske)!
  Håper å se deg på SRM (får vel bank igjen) eller andre løp fremover.

  Frode

  SvarSlett
 5. Hei, jeg var inne på hjemmesiden til Nordmarkstravern, og det var visst 2 3.plasser jeg hadde. 2,plassene må bare ha vært ønsketenking, men jeg mener lista for 2009 var feil. Men det er jo lettere å forsvare 3.plass enn 2.plass. Fant foresten ikke Frode på resultatlisten. Mente han løp i 2008.

  SvarSlett