På sporet av NM

Et feiende flott norgesmesterskapet i langrenn er nettopp ferdig. Jeg har fulgt mesterskapet, i hvert fall delvis, både som tilskuer og fotograf, og også fått testet løypene litt selv. Ja, jeg har til og med klart å snike meg inn i det aller helligste, i selveste smøreboden!

På åpningsdagen torsdag stod 10 km og 15 km fristil på konkurranseprogrammet. Det hadde vært bikkjekaldt i dagene før, men heldigvis var det ikke stort under minus 10 på selve renndagen. Jeg tenker ikke da først og fremst på de hardbarka NM-deltagerne, men på oss som skal være tilskuere og attpåtil ta bilder i kulden. Det var det flere som skulle. Avtroppende Kondis-høvding Kjell Vigestad var for lengst på plass.


Fotograf  Vigestad fotografert av
fotograf  Hytjanstorp (t.h.)
og av fotograf  Monsen (over)Det var fullt på parkeringsplassen da vi ankom litt ut i damenes 10 km. Vi fant en fin plass på høydedraget ovenfor stadion. det var rene Holmenkollstemningen, bare i litt mindre format. Masse tilskuere, teltleir, bål, norske flagg og mange skolebarn som tydeligvis hadde fått fri eller arrangerte idrettsdagen sin som ivrige tilskuere. Akkurat slik det skal være på et norsk mesterskap.

Ekte NM-stemning, snappet opp av telelinsen til Bjørn Hytjanstorp

Marit Bjørgen var ustoppelig på Gåsbu og er her i ferd med å passere Kristin Størmer Steira.

Hvis noen ikke har fått det med seg, Marit Bjørgen hadde en maktdemonstrasjon og var temmelig suveren. Selv Therese Johaug ble bokstavlig talt for lett denne formiddagen i Vangsåsen.


Artig å se verdenseliten på nært hold og hyggelig å treffe Sportsmanden-blogger Marthe Myhre også. Hun var bra fornøyd med innsatsen, som holdt til 27.plass etter bare et par økter med ski på beina i vinter. Nå er det nemlig løpingen som har førsteprioritet for den regjerende norgesmesteren på maraton. Det kan du lese mer om på bloggen hennes HER.


Men hvem er det som er linselus i bakgrunnen her da? Sannelig er det ikke Kjell Vigestad som dukker opp igjen!...
Etterpå tok vi oss ned til stadion, før mennenes 15 km startet. Litt ekstra heiing selvsagt på Carl Fredrik, siden jeg tross alt satt på oppover med faren hans. ;-) Jeg ville jo gjerne få lov å sitte på hjemover igjen også! Og så heiet vi på lokale Oppegårdgutter som Christian Westgaard og Thomas Gifstad, førstnevnte har riktignok for lengst meldt overgang til Rustad, i likhet med Carl Fredrik, men det er jo for naboer å regne.


Fighting face! Carl Fredrik på 15 km fri, foreviget av Bjørn Hytjanstorp.
Christian Westgaard i fint driv!
Thomas Gifstad gikk meget bra og knep seg 6 sekunder og 6 plasser (!)
foran Carl Fredrik  til 65.plass.
Takk til Bjørn Hytjanstorp for disse bildene (også)

Gutta gikk meget bra, men selvsagt ikke fullt så fort som Martin Johnsrud Sundby, som vant knepent foran Finn Haagen Krogh.

Far og sønn Hagen i "smøresonen"

Og så var det dette med smørebua da. For etter løpet måtte vi jo høre med hovedpersonen selv, og dermed benyttet vi anledningen til å smite inn i den flotte smørebua til Rustad IL og Team Oslo Sportslager. Ikke alle forunt å komme på innsiden av slike hellige rom, i hvert fall hvis vi skal tro på alt hemmelighetskremmeriet en hører på tv. Litt artig var det i hvert fall å se smørerne og trenerne Tomter og Westgaard in action.


GUTTA I BUA: Morten Tomter  (t.h.) og Willy Westgaard i "det aller helligste" - smøreboden!
Disse gutta står på fra morgen til kveld, dag etter dag, for at andre skal ha optimale forhold.
Slikt står det respekt av! Heldige er de løperne som har slike medhjelpere.


Vi rakk også en tur i det store varmeteltet. Her var det ingen hemmeligheter, men levende musikk og ikke minst - masse ferske boller, vafler og varm kaffe! Gjett om det smakte! 
Nam-nam!!!

Dermed fikk vi også ladet batteriene før vi selv skulle i ilden, sammen med Thomas Alsgaard, Eldar Rønning og andre kjente langrennsfjes, som heller ikke hadde fått gått dagens renn.... Vel, det var kanskje ikke helt sånn, men vi så dem i hvert fall på parkeringsplassen, på vei ut i løypene de også. Men da vi kom etter litt senere, var vi nesten alene i flotte omgivelser i Vangsåsen, på Hedmarsvidda og opp mot Stenfjellshytta. Det ble en mini-Stenfjellrunde på drøye 15 km i måneskinn og praktfull solnedgang - og noen sugende, lange motebakker som fikk opp pulsen skikkelig. Vi rakk akkurat tilbake til bilen før det var blitt helt mørkt. En fantastisk avslutning på en flott og begivenhetsrik dag! Her er noen stemningsbilder! Kan det bli bedre?

Endelig vår tur! Svein er klar for litt trim.

Solnedgang over Vangsåsen!
Hedmarksvidda. Praktfullt!


I uken som har gått siden, er det blitt en del spinning og litt løping og styrketrening. Så nå er det på tide å finne frem skiene igjen, og sette kursen mot Sjusjøen og en liten "treningsleir". 

Jeg kan knapt vente!

Takk for et flott NM!1 kommentar: