I godt selskap!

Jeg har vært Kondis-blogger i over et år nå. Det betrakter jeg som en ære. Særlig når jeg ser hvem andre som blogger for Norges største nettsted for kondisjonsidrett. Sistemann (kvinne) ut er Karoline Bjerkeli Grøvdal, Norges største løpstalent siden Grete Waitz og Ingrid Kristiansen herjet på resultatlistene. Nettopp Ingrid er for øvrig en annen av kondisbloggerne. Jeg er sannelig i godt selskap!

For å sitere Kondis.no: -Grøvdal er det siste tilskuddet til kondis.no sin bloggerstall som nå teller 8 utøvere. 5 av internasjonal høy klasse, men også 3 gode mosjonister.

En god mosjonist!
Jo, takk for det! Men er jeg egentlig en god mosjonist? Det spørs vel helt hvem man spør. Ja, jeg er langt over snittet av mosjonister i den videste definisjonen av mosjonsbegrepet. 

Men nei, jeg er ikke spesielt god hvis men sammenligner med de virkelig gode mosjonistene, heller ikke i min egen klasse. Det er i hvert fall slik jeg selv føler det. Jeg skulle jo så inderlig gjerne hatt litt bedre motor og litt bedre resultater å vise til!.. 


Men god eller ikke, jeg er i hvert fall en mosjonist - og da ikke i Thomas Alsgaard sin egendefinisjon av begrepet. Hovedmotivasjonen min for å drive med idrett, er å holde meg i god fysisk og mental form, altså helseaspektet, kombinert med opplevelsene dette gir meg. Mosjonsidretten har følgelig vært en stadig sterkere livsstil nå i rundt 23 år. For det var vel rundt 1990 at jeg så smått begynte å løpe litt regelmessig, først 2-3 ganger i uken. Etter hvert synes jeg at 3-4 ganger i uken med trening var veldig bra. Nå trener jeg mer enn noengang. "En dag uten trening, er en dag uten mening", har nærmest blitt mitt motto også, slik det var for en mine store helter fra ungdomstiden, Per Knut Åland, nordfjordingen som brøt barrierer og ble nr 5 i OL-femmila i 1976 og fikk stafett-sølv fire år senere, som har 3 seire i Birkebeinerrennet - og som jeg for øvrig skrev stil om på ungdomsskolen en gang for mange, mange år siden...Far og sønn, trener og løper, fra Frogner IL

Forrige helg var jeg også i godt selskap, i hytten på Sjusjøen, sammen med min gode venn Arnstein, en virkelig sliter som gir ordet mosjonist til en hedersbetegnelse. En kar som hvert eneste år stiller i Birken, ja ikke bare i Rennet, men han deltar med glød i Birkebeinertrippelen, for 11.gang nå, tror jeg det blir. Han har ikke mange merker, men står like entusiastisk på startstreken år etter år. Arnstein er et av mine store forbilder når det kommer til det å ha riktig innstilling. Og å legge listen på sitt eget nivå, nettopp som mosjonist, og finne glede og motivasjon i det man gjør uansett. 


Og han motiverer flere enn meg. For det er neppe helt tilfeldig at den yngste sønnen hans er en av Norges mest lovende langrennsløpere i 16-års klassen. Ivar André er ikke mosjonist, men han har arvet faren sin positive innstilling og tatt det et par skritt videre.


Stilstudie av Ivar André Ryttervold

Så jeg var i godt selskap på Sjusjøen, der far og sønn kom rett fra KM for Oslo og Akershus, der det for øvrig ble sølv til Ivar. Han ble kun slått av klassekameraten og kompisen Herman. Og på tredjeplass kom nok en løper fra samme klubb, Frogner IL. Trippelseier til den lille klubben fra Sørum kommune. 
Og gjett hvem som er trener og inspirator for disse unge, lovende og fremadstormende ungguttene? Joda, det er Arnstein. Mosjonisten og suksesstreneren. Det skyldes selvsagt riktig, god og seriøs trening, men også veldig mye filosofien om at trening skal være gøy og lystbetont, ikke minst i barne-og ungdomsidretten, med mye lek og variasjon i treningsarbeidet.

Se også Sportsmanden.no:Arnstein passerer toppen av Midtfjellet, det høyeste punktet i Birken.


Det var en fin helg, med mye langrennsprat - og mye langrenn også. Vi fikk testet birkebeinerløypen mellom Sjusjøen og Nysetra. Inkludert de harde bakkene opp fra Kvarstadsetra. De gikk som en lek! Dog i rolig tempo, i hvert fall for oss to "gamlekara". Ivar lå stort sett langt foran oss, men til gjengjeld fikk han litt å tenke på, etter å ha gått de tøffe bakkene opp til Birkebeinerløypens høyeste punkt på Midtfjellet for første gang.

Ivar driver staketrening til UngdomsBirken.


- Jeg gruer meg litt til Birken, sa han faktisk etterpå. For i år kan han som 16-åring debutere i selve Birken, samtidig som han også kan stille i UngdomsBirken, ett av de rennene han ikke helt har fått draget på tidligere. Derfor blir det trolig en ny vri i år, med staking på blanke ski! Joda, ungdommen tar etter de store gutta.


Parti ved NysetraI forgårs ble det ny rolig langtur, denne gangen var langrennsskiene byttet ut med joggesko, og frisk fjelluft var erstattet av svettelukt innendørs på Bislett. Men igjen var jeg i godt selskap! Klubbkompis Vidar var med på mesteparten av økten min, som bestod av 55 runder, og i tillegg fikk jeg etter hvert inspirerende selskap fra ultraløperne Endre, Frants, Gjermund og Joar. De to sistnevnte er jo på ultralandslaget og skal representere Norge i VM i 24-timersløp i Nederland i mai. Da holder det selvsagt ikke med en puslete treningstur på 30 km på 2 timer 45 minutter, som ble fasiten min. Joar løp sin faste fredags-femmil, men for Gjermund var heller ikke dette nok. Han hadde startet økten kl 10.30 og han løp fortsatt da jeg forlot Bislett i halv seks-tiden! Det ble visst like i underkant av 100 km til slutt, før han tok kvelden!...

Man blir god på det man trener på! Det gjelder også - og ikke minst - innen ultraløping!...


Gjermund  og Joar vinker farvel til fotografen, som ga seg tidlig...
...før de fortsatte å løpe enda et par timer!

Til slutt litt tilbake til start. Og det gode selskap. For her er de andre Kondis-bloggerne:

Karoline Bjerkeli Grøvdal
Ingvill Måkestad Bovim
Ingrid Kristiansen
Kristin Lie
Elisabeth Sveum

Alle disse har NM-titler og er eller var i verdenseliten i sine idretter.

I tillegg til disse har altså tre mosjonister fått innpass, som foruten Sportsbloggeren er Janicke Ekelberg og Espen Ringom, for øvrig tidligere bare kalt Mosjonisten. Med det var før! For med den fremgangen Espen har hatt - og de treningsdosene han legger ned, så kalles han ikke lenger for det...

Uansett, jeg er i godt selskap!

Og her noen flere stemningsbilder fra eldoradoet på Sjusjøen!

Ha en fin treningsuke - om du er eliteutøver, aktiv eller bare mosjonist!...4 kommentarer:

 1. hehe! Heming kaller meg ikke mosjonist lenger, men jeg vil jo heldigvis alltid forbli det! =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må i såfall være supermosjonist, Espen! Til og med supertriatlet Lee Piercy var superimponert over treningsmengdene dine i fjor! Og du har jo selv endret webadressen din fra mosjonisten.com til ditt egentlige navn...

   Vel, kanskje jeg bare er litt misunnelig, for etter at vi "byttet på" å ha best maratonpers, så smadret du persen din (og min!) og løper nå på tider som jeg bare kan drømme om... ;-)

   Slett
 2. mosjonisten.com funker fremdeles den. Den ble ikke byttet fordi jeg ikke så på meg selv som noe mosjonist lenger, mer fordi jeg da kunne skrive litt mer om hva jeg ville og kanskje ikke bare trening =)

  Før blogga jeg jo hver eneste økt også, det sluttet jeg også med samtidig =) Så det var et forsøk på å fornyelse.

  Før mosjonisten.com het bloggen faktisk "hardtrening.blogg.no".

  Uansett er det vel bare maratonpersen jeg har? Vi får se om jeg lykkes med å få justert den enda litt ned i 2013, det er fremdeles det som er hovedmålet. =)

  Hva er hovedmålene dine i 2013, og sees vi på Rallarvegsløpet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hardtrening.no hørtes seriøst ut, Espen!! ;-) Mosjonist eller ei, det er veldig bra det du har prestert, stå på videre!! Så tar du nok snart alle persene mine.. Du har nok knust halvmaratonpersen min også, men tidene mine på kortere distanser har kanskje overlevd enn så lenge?.... Persene mine er for øvrig opplistet i høyre marg.

   Selv har jeg nok kun mulighet til å perse på distanser fra maraton og oppover. Årets hovedmål blir Berlin Marathon - aldri løpt det før, så det blir digg! Rallarvegsløpet frister til gjentakelse, men det spørs... Har en liten sommerkabal som må løses først, og tviler nok litt på at det blir ny tur alt i år. Men jeg utelukker ingenting! :-)

   Slett