Therese Johaug lanserte nylig sitt eget merke og skaffet seg selv kjempereklame med å vinne åpningsrennene på Beitostølen (bildet) i de nye, lyseblå hanskene. Ja, nå er det bare damemodellene som er lyseblå da, men herremodellene er fine de også. Jeg har testet hanskene en tid og de holder absolutt mål!
Som de mest observante leserne av bloggen kanskje har fått med seg, så har jeg et stadig tilbakevennende problem; jeg fryser lett på fingrene. Så Johaug tok en sjanse da de bad meg om å teste hanskene. Men det var kanskje nettopp derfor.
For henvendelsen kom etter min rapport fra Frankfurt Marathon, der jeg skrev følgende:
"Men jeg skulle få det verre. For selv med nye, varme hansker, var jeg så kald på fingrene at det neste kvarteret ble ren tortur. Smerten og kvalmen som fulgte var mye verre enn ”pinslene” underveis i løpet. Det var så vondt at jeg ble fysisk dårlig, og jeg fikk liksom aldri varmen tilbake heller. (...) Jeg må være en skikkelig pingle, for de fleste løp jo uten hansker, og uten problemer…"
I mailen fra markedsansvarlig hos Johaug stod blant annet følgende: "Vi ønsker at hanskene blir testet og vurdert, da vi er veldig stolt av kvaliteten vi kan tilby. Hanskene vil kun lanseres i et begrenset opplag i år, og kun i utvalgte langrennsbutikker, så det blir et svært eksklusivt tilbud, og kommer sannsynligvis til å bli utsolgt raskt. Neste år vil det derimot komme en større kolleksjon, i et bredere opplag."
Kjekt å vite, og veldig hyggelig at Johaug fant frem til SportsBloggen og ønsket meg som forsøkskanin.
Jeg har nå testet tre modeller, en såkalt liner i merinoull (innerhanske til å ha under andre hansker eller votter), en konkurransehanske og en varmere modell mer til turbruk.
Racingmodellen Lahti thermo 30K
Og like viktig; hanskene er veldig gode på hånden, helt klart de beste langrennshanskene jeg har hatt. De sitter bokstavlig talt "som en hanske" på hånden, tett og fint rundt håndleddet og veldig behagelige. Hanskene har softshell polyester på oversiden og skinn (som er vaskbart) på undersiden, forsterket med et ekstra skinnlag mellom tommel og pekefinger og i håndflaten. Det siste er en fin detalj som gjør hanskene både litt varmere og ekstra slitesterke. I tillegg synes jeg de har et lekkert design.
Test av Lahti-hanskene i birkebeinerland. |
Godt grep! |
Prisen er kr 599 (rettet), i øvre skikt, men en pris den absolutt forsvarer.
Dette er nok hansken jeg kommer til å bruke i Birkebeinerrennet!
Allround thermo
Dette er turhansken. En helforet, varmere modell med oversiden i vindtett softshell og undersiden i geiteskinn. Den er ikke fullt så smekker som Lahti. Et pluss at den har et bredt strikk som går ganske langt nedenfor håndleddet, noe som gjør den både behagelig, at den sitter godt på hånden og varmer litt ekstra. Mange andre hansker er litt løse og åpne rundt håndleddet, noe som gjør de mindre varme, gir dårligere passform og lett kan føre til at en kan få snø inn i åpningen.
Allround thermo er et meget godt alternativ i litt kaldt vær og på roligere treningsturer.
Prisen er kr 399.
Liner
Dette er en smart liten innerhanske i 80 % merinoull og 20 % polyester. Hansken er formsydd og sitter meget bra på hånden, og er beregnet til å ha under andre hansker eller votter. Det er sikkert mulig å ha den inne i Lahti eller Allround-hanskene også, men da må man nesten ha to par av disse, siden innerhansker krever større hansker utenpå enn de en ellers bruker. Så her savner jeg kanskje en lett vindtett ytterhanske eller vindvott i serien.
Jeg har imidlertid brukt hanskene inne i både gode, gamle vindvotter og i andre votter, og dette fungerer utmerket! Hanskene er veldig myke og deilige på hånden, og merinoullen varmer også meget bra.
Linerne er allsidige og er ypperlig til løping.... |
Linerne er også velegnet som rene løpehansker. Igjen er det en fordel at de går ganske langt opp på håndleddet, nesten som om du har pulsvanter i tillegg, mens løpehansker oftest knapt dekker håndleddet og følgelig ikke blir like varme.
Jeg løp med disse hanskene i årets siste maratonløp (bildet over), da med tynne vindvotter utenpå, i et par minusgrader. Det holdt akkurat, men det ble litt kaldt på slutten, dog ikke i samme grad som i Frankfurt Marathon. Men for folk med "normal" fingertemperatur, hadde det sikkert vært mer enn varmt nok...
Jeg testet også linerne i surt vær med temperatur på minus 10 grader inne i et par Hestra-hansker, og det fungerte utmerket! Også som fotograf under friske værforhold i Skandinavisk Cup var det godt å bruke hanskene, som er meget smekre. Så dette er anvendelige hansker som kan brukes til mer enn langrenn!
Pris for linerne er kr 299.
....eller under varmere votter i kaldt vintervær! |
Dette er en tynnere, klassisk konkurranse- og treningshanske. Enda smekrere enn Lahti, selv om en her kanskje kan kjenne sømmene litt ytterst i fingertuppene, hvis en skal være veldig kritisk. Men de sitter som et skudd på hånden. Ekstra pluss for et tett og behagelig "strikk" rundt håndleddet, som gjør hansken helt tett, og med en ekstra påsydd "mansjett" under som gjør det lett å dra hansken på hånden. En fin detalj!
I likhet med Lahti har hansken overside av softshell og underside av vaskbart clarinoskinn, som er forsterket mellom tommel og pekefinger og i håndflaten.
Dette er konkurransemodellen for folk som ikke har kalde fingre og i varmere vær. Pris: 499.
Konklusjon:
Joda, dere har all mulig grunn til å være stolte av hanskene! Meget god kvalitet og veldig gode på hendene. Jeg kommer til å bruke de flittig i vinter!
Så hvis det er noen som ikke er ferdig med julegavene, kan jeg trygt anbefale et par Johaug hansker. De fås i utvalgte butikker, eller i nyåpnet nettbutikk på Johaug.no.
Tipper det ligger noen Johaug-hansker under juletreet i år! |
PS.
Se også Sportsmanden.no.
Bildet av Therese Johaug på vei mot seier på Beitostølen er for øvrig tatt av Bjørn Hytjanstorp, de resterende bildene er tatt av undertegnede.
Fin anmeldelse. Jeg har samme problem, med at jeg fryser lett på fingrene. Jeg har funnet min favoritt i Yoko sin thermohanske. Har du noe erfaring med den, iforhold til disse hanskene.
SvarSlettJeg brukte Yoko-hansken, med innerliner, på Sjusjøen i fjor, når det var over 20 minus, og det ble i overkant varmt.
Erling
Hei Erling!
SlettTakk for tips og innspill. Nei, jeg har ikke noen erfaring med Yoko-hansker. Jeg har bl.a. brukt Swix og Bjørn Dæhlie. Hadde en varm Bjørn Dæhlie-hanske i Birken i 2011 og det var ingen suksess. Jeg slet fælt for å få varmen nesten helt til Kvarstadsetra. Men da hadde jeg ikke innerliner. Ellers bruker jeg mye votter til treningsturer, selv om det gir litt dårligere følelse. Men ved bruk av linere får man jo likevel "hanskefølelsen" :-)
Hm, dette virker som det er hansker av meget god kvalitet. Tror du de kan funke å løpe med også?
SvarSlettJada Guro, særlig linerne er jo ypperlig som løpehansker alene når det ikke er altfor kaldt, men også Lahti og Val di Fiemme kan utmerket godt brukes til løping også når det er litt kaldere. Er jo litt mer smak og behag kanskje hva man liker å løpe med.
SlettOk, tusen takk for tilbakemelding ;)
SlettFor en frossenpinn som meg virker det helt urealistisk å gå på ski om vinteren med hansker! Jeg har tykke ullvotter inne i overtrekk, dessverre det eneste som duger er det mer enn -5. Hanskene ser imidlertid lekre ut, regner med å skaffe et par til våren!
SvarSlettHei Anne-Brit. Ja hanskene er både fine og de egner seg også godt til tur, løping og annen trening. Men hvis du fryser lett kan jeg anbefale å prøve innerhanskene i merinoull. De er veldig behagelige og varmer godt sammen med overtrekk eller votter utenpå. Jeg har brukt de mye både på ski (og da får du "hanskefølelsen") og bl.a. til fotografering i Skandinavisk Cup og Romjulsrennet, uten at jeg verken har måtte ta av meg hanskene eller forfrosset fingrene! :-)
Slett