Fra Fjelltassen til Fjellmaraton

Fjelleventyret favner de fleste, store og små, unge og gamle, asfalttravere og terrengløpere, med andre ord noe for enhver smak. Her er en liten stemningsrapport, der Marie (11) og Kristoffer (88) kan representere ytterpunktene både i alder og distanse!


Dagen før dagen

EXPO: Det er alltid trivelig å rusle rundt i hallen, shoppe litt sportstøy, treffe kjente og suge inn stemningen. Her studerer mor og datter informasjonstavlen og løypen nøye etter at påmeldingen er i boks.


KONDIS er alltid på plass med egen stand.
Utbytte herfra ble en bok av Grete Waitz og en sykkelbok.

SPENT: Startnummer og trøye, nå er alt klart for debuten i Fjelltassen!


Fjelltassen

For det var ikke bare Hanne og meg som skulle i ilden under Fjellmaraton. Yngstejenta til Hanne, Marie, skulle prøve seg i det 1 km lange løpet Fjelltassen i det som ble hennes ordentlige debut i løpesko. Til daglig spiller hun fotball i Langhus IL, men hun har ved flere anledninger vist friske kondisjonstakter, blant annet da hun slo sine fire år eldre tvillingsøsken i årets påskeskirenn. Her er en liten billedkavalkade fra konkurransedebuten hennes;

KLAR TIL START: Jeg hadde et stramt tidskjema, siden Fjelltassen startet to timer etter halvmaraton. Jeg måtte derfor holde eget skjema, for etter egen målgang skulle jeg hente Marie og følge henne til start. Det var ikke mer enn tid og vei, men gikk greit. Her er vi fremme ved starten.

STARTEN GÅR: Guttene er ivrige i starten, men skulle snart få bank av jentene!
(Foto: Kjell Vigestad, Kondis)

Med drøye 100m igjen til mål kommer Fjelltassene stormende. Marie ligger godt an i grønn trøye, men et stykke bak teten. "Kom igjen, Marie! Kjør på!! Nå må du gi alt! hørte jeg meg selv rope. Jeg følte at hun hadde mer inne, og ganske riktig...

Oppildnet av heiaropene våre skrur Marie opp farten og starter en langspurt. Her har hun allerede rykket fra jenta nærmest med flere meter på de få sekundene mellom de to bildene og tatt opp jakten på tettrioen.

INNSPURTEN: Marie har innhentet teten og kun en av jentene klarer å svare på angrepet. De to er i en klasse for seg og stormer side om side mot mål. (Foto: Kondis)

SLITEN: Marie puster ut etter strålende 2.plass i debuten!

STOLT: Dette ga mersmak. Så kanskje Ås, Ski eller Oppegård IL får et nytt medlem av friidrettsgruppen snart... Talentet er der i hvert fall!


Maratonmenn
Fra kortest og yngst - til lengst, og etterhvert eldst...;

BLIDE FJES: Trivelige Gjermund Sørstad vant det virkelige Fjellmaraton overlegent på sterke 2.42,57, etter passering halvveis på imponerende 1.17,13 i den knallharde første delen. Og siste 5 km på 17,08.

TØFFE KARER: To fornøyde og hyggelige Årdøler, Geir Grindedal, som ble nr 5 på halv i M45-49 på 1.20,59 og Bjørn Fretland, som vant helmaraton klasse M45-49 på 3.09,02. Det var Bjørn sitt 6.maraton i 2011...

KARISMATISK: Knut Reian har et utall av løp land og strand rundt på samvittigheten, alltid i like godt humør! Her etter målgang på halvmaraton.


88 år er ingen alder!
Her kommer løpets desidert eldste deltager, Kristoffer Gythfeldt, i mål som sistemann på helmaraton!


Siden premieutdelingen var ferdig, fikk Gythfeldt umiddelbart overrakt premien for seier i klasse 80+, hvorpå han kjapt repliserte at "konkurransen var jo ikke særlig stor, da!"

Litt senere slo vi av en liten prat med denne utrolige mannen, da han var på vei til å få seg en kopp kaffe. Drikkebegrene i målområdet var jo for lengst fjernet da han kom i mål etter 7 timer, 31 minutter og 38 sekunder. Gythfeldt løp sitt første maraton som 68-åring, og løp nå sitt 76.maraton! Det tilsvarer nesten 4 maraton per år fra debuten som "godt voksen".

"Men jeg får nok ikke 100 maraton?"
sa han, litt spørrende, så en skal aldri si aldri...

Interressant å se at han løp veldig jevnt, med samtlige 5 kilometre mellom 48 og 57 minutter, og med den siste femkilometeren som den nest raskeste. Kristoffer hadde kost seg i godværet de siste 7-8 kilometrene ned fra Båtskaret. Når vi lurte på hva han syntes om den knallharde "mørdarbakken" som vi selv slet oss opp fra Bygdin til Båtskaret, kom svaret kontant; "Nei, den var jo bare blåbær!"

Dagen etter kjørte vi på sightseeingstur over Flya og videre i maratontraséen, og da skjønte vi hva Gythfeldt mente. Den nevnte bakken er ingenting mot stigningene i første halvdel av det virkelige Fjellmaraton, bakkene opp til Valdresflya! I bakgrunnen skimtes litt av bakkene...

Kanskje noe å bryne seg på til neste år...

Stemningsfullt på Beitostølen
Til slutt noen sommerlige bilder av atmosfæren fra Fjelleventyret.

AFTER RUN: Kjempestemning og live musikk på Beitostølen etter løpet.

JOGGEKAMERATENE fra Oppegård og Ski reiser hvert år til Fjellmaraton. Her gjenopprettes væskebalansen etter løpet. Stemningen er som alltid svært god! Ekstra god grunn til å feire denne gangen, siden Alvilde løp sitt 100. halvmaraton og Lill vant klassen sin! Gratulerer, jenter!


FAGERT: Beitostølen er også innfallsporten til Jotunheimen. Søndagen kjørte vi til Gjendesheim og gikk en rolig tur opp til foten av Besseggen, med kjempeutsikt over Gjende og fjellheimen. Fagert er landet!3 kommentarer:

 1. Kommentar til fjellturen din, Frode. Tror neppe dere gikk opp til foten av Besseggen. Da måtte dere først ha gått opp og over Veslefjell - 1743 moh -som må passeres på vei til Besseggen, som dere deretter måtte gå ned for å komme til foten av den...
  Vidar Vrang

  SvarSlett
 2. Hehe, Vidar Vrang. Takk for presiseringen, du har helt sikkert rett. Jeg har aldri gått Besseggen og visste ikke en gang hvor Gjende og Gjendesheim var gjemt, før vi oppdaget det på sightseeingsturen vår. Vi var litt lenger oppe i lien enn det bildet viser, så vi var i hvert fall i nærheten av Besseggen. Og det var utrolig flott der! Neste gang får vi ta hele Besseggen og Veslefjellet - og hele Fjellmaraton på kjøpet! :-)

  SvarSlett
 3. Eller hva med Besseggløpet neste år? 14 km fra Memurubu, opp Eggen og ned til Gjendesheim. 14 sinnsyke km :-) Se reportasje på kondis.
  Har for øvrig gått turen 3 ganger. Anbefaler sterkt å ta turen motstrøms, altså fra Gjendesheim til Memurubu. Da går du ned Eggen og har hele Jotunheimpanoramaet foran deg hele turen. Fantastisk flott, men du får selskap av MANGE.

  SvarSlett