Skråblikk på året som gikk

2012 er historie. Som vanlig ved starten av et nytt år, er det tid til både å reflektere litt over året som har gått. Hva var nytt, hva var bra og hva var skuffende - og se litt fremover mot nye mål, med blanke ark og fargestifter til...

For å ta det siste først. I år blir det et par endringer i trening og fokus. På løpsfronten blir det nok litt mindre langt og litt mer back to basic. Det innebærer også flere intervalløkter og mer terskeltrening. For jeg har lyst å prøve å løpe litt fortere igjen på kortere distanser i 2013.

Men også i år har jeg noen spede planer om å prøve meg litt på sykkelsetet, kanskje det omsider blir debut i et ritt også?


 2012 - et lite tilbakeblikk...

Det var året da jeg løp mye og langt. Fasiten ble hele 6 maraton og 3 ultraløp. Dermed kvalifiserte jeg meg for første gang både til "5 på norsk jord" og "Hytteplanken" - attpåtil i samme år!

Høydepunktene var nok opplevelsene knyttet til maratonturene og ultraløpene, samt debuten som motbakkeløper. Mange nye erfaringer, og i det alt vesentlige positive! Ultraløpene startet allerede i februar med drømmedag i Bislett Indoor 50k, og fortsatte med Rallarvegsløpet (bildet) og UltraBirken - alle minner for livet!

Resultatmessig og tidsmessig har jeg imidlertid levert under pari, føler jeg. Jeg er riktignok, som alle andre, blitt ett år eldre, men det er klart at ett år nå "koster mer" enn hva det gjorde for ti eller tyve år siden... dessverre. Likevel skal jeg ikke legge skjul på at et av hovedmålene i fjor var å perse på den eneste distansen som det er realistisk å fortsatt kunne forbedre tiden sin, nemlig på maraton. Men jeg var ikke i nærheten! Mitt tidsmessig beste maraton var 3.06.07 i Frankfurt, målet var 8 minutter raskere... Men til mitt eget forsvar skal det sies at Frankfurt var årets 7. maraton- eller ultraløp. Da er det kanskje ikke så lett å prestere maks...?

Til sammen ble det 24 konkurranser i 2012, hvorav tredjeparten var blant de to beste i klassen.
Hele oversikten kan ses på resultatsiden.


... og et kort fremtidsblikk på 2013 

Så det er også en av grunnene til at jeg i år vil løpe litt færre lange og utmattende konkurranser. I håp om at det fortsatt er mulig å presse seg et stykke under den magiske 3-timers grensen, når vi skriver september og Berlin Marathon skal løpes for aller første gang! Det blir sesongens hovedmål. Det ser også ut til at jeg var heldig og fikk en av de siste plassene i Paris Marathon. Det tas imidlertid mer som en opplevelse, siden vi likevel er i Paris den helgen for å feire min mor sin 80-års dag! (Nei, mor skal ikke løpe...)

For øvrig teller jeg (som vanlig) på knappene om jeg skal driste meg ut i noen av Birken-arrangementene. FredagsBirken på ski og sykkel frister litt. Men så er det alt dette logistikkstyret da... Jeg er ikke en gang sikker på om jeg løper Birkebeinerløpet i år, når det nå flyttes til juni, uken etter Fjellmaraton.

Nei, sesongen får komme litt etter impulsmetoden. I år også. Så jeg utelukker ingenting. Heller ikke at jeg stiller på et ultraløp eller to. Det viktigste er nemlig gleden og opplevelsen. Tiden da tider var viktigst, er nok forbi.
Trur eg...


Måtte alle sammen få et godt og fremgangsrikt treningsår i 2013! Her er noen highlights fra fjoråret i bilder: 


Vi gærne har det godt! Litt sprøtt å løpe 5 mil innendørs..
Rolig start og runners high underveis! En real opptur - inne.


Gode kompiser og tøffe rivaler. Myke menn etter fiasko for begge.
Slitne, skuffet, men litt glade også!


Revansjeoppgjør? Eller mer skravletime den første milen...
Så sa presidenten takk for følget og fôr over fjellet...


Nytt maraton 14 dager senere, ny debut, nå i skogen.
Vått og fuktig, men beina holdt faktisk denne dagen også!Fantastisk følelse å fosse inn til Finse på fine bein, etter ferden over fjellet fra Flåm!
Anders Tøsse og Magne Espelid er helt enig!Jeg prøvde meg for første gang som motbakkeløper.
Med mest gange... mitt desidert bratteste løp noensinne!
Men spektakulært var det, i hvert fall når vi kunne puste ut på toppen!


Ikke like gode bein her heller. Det hjalp heller ikke at jeg løp "på hjemmebane".
Jeg har aldri løpt så lenge - og jeg fullførte igjen!
Hytteplanken (for 3 ultraløp) er sikret!


Spektakulær innkomst i Festhalle i Frankfurt!
De siste 100 meter kan anbefales!
(Litt mer usikker på de første 41,1 km....)


To sprell til etter at sesongen egentlig var over - og VIPS -
så  var 5 maraton på norsk jord i 2012 i boks etter årets siste løp i desember.

Et lykkelig punktum på en lang sesong.


Se også Vedlegg til Skråblikk på året som gikk.

10 kommentarer:

 1. Hehe, det blir nok noen nappetak i år også, Frode :) Vi har jo tross alt en av de beste hobbyene man kan ha. Jeg tror kanskje jeg skal bli motbakke løper i år jeg!

  Tim

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, Tim! Løping er den fineste hobbyen man kan ha. Enkelt, men brutalt, ingenting annet enn deg selv å skylde på hvis det ikke går som håpet, og tilsvarende når det går bra! Det er noe av det jeg liker med deg Tim, du er litt sånn impulsiv du også! Ja, motbakkeløp var en artig opplevelse som kan anbefales og skal gjentas , så noen bakkedueller (også) i år hadde vært artig!.. :-)

   Slett
 2. Meget Lang sesong det der Frode! En stayer er hva du er:-D. Selv har jeg ubeskjednt nok, som "2. Årsgutt", mål om pers på "alle" distanser, og det eneste som stopper oss over 40 er skader, ikke sant!? Og selvsagt har jeg som langtidsmål å slå Hr. Monsen, en vakker dag, og Det er plenty nok treningsmotivasjon, for folk i Oppegård lar seg ikke pille på nesen så lett:-P. Godt Nytt Treningsår!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Christoffer! Artig hvis gamle Monsen kan bidra til å motivere og inspirere "ungdommen", hehe!.. ;-) Du har kommet som et friskt pust i Oppegård i år, snart puster du meg nok i nakken og flyr forbi!.. Men jeg skal nok bite litt fra meg, da! Lykke til med ny sesong! Misunner deg den fasen du er i nå, med masse fremgang og perser foran deg. Men "skynd deg langsomt" og vær forberedt på at motgang vil komme, både i form av skader og manglende fremgang i perioder. Løping er en tålmodighetsgreie. Stå på!!

   Slett
 3. Skikkelig imponerende sesong, samme hva du selv mener. Vi ses nok både her og der i 2013 også. (c:

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, Janicke! Joda, jeg er superfornøyd med mye av det jeg klarte i 2012, som at jeg løp så mange maraton og ultraløp uten skader eller store krampeproblemer. Gratulerer med flott sesong selv også, med diverse perser, seier i Follotrimmen og debut som løpsarrangør!

   Slett
 4. Gleder meg til å følge deg videre også neste år! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at det er noen som setter pris på alle skriveriene mine, Guro. Lykke til med din egen sesong også!

   Slett
 5. En imponerende og flott sesong er tilbakelagt Frode. Du har all grunn til å være stolt av dette. Lykke til med inneværende sesong, så håper og tror jeg at vi treffes på ulike arrangement utover i året.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, Morten! Du hadde en imponerende sesong selv og tok bl.a den gjeve tittelen "5 maraton på bergensk jord"! Den henger høy for en utflyttet bergenser! Får prøve å ta den en gang... men det blir neppe i år...

   Håper vi ses, om det blir i København eller i Maratonkarusellen eller andre steder. Lykke til med din egen sesong!

   Slett